Peru hervat betrekkingen met Westelijke Sahara

Peru en de Westelijke Sahara zijn overeengekomen hun diplomatieke betrekkingen te herstellen na 25 jaar opschorting, meldde de regering van president Pedro Castillo donderdag in de hoofdstad Lima.

“De regeringen van de republieken Peru en Westelijke Sahara kwamen overeen hun diplomatieke betrekkingen te hervatten en bevestigden hun respect voor het internationaal recht en het beginsel van zelfbeschikking van de volkeren”, aldus een verklaring van het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Peru erkende de Westelijke Sahara op 16 augustus 1984, tijdens de regering van Fernando Belaunde (1980-1985). Maar de betrekkingen waren sinds 1996 opgeschort, na het besluit van de toenmalige president Alberto Fujimori (1990-2000), schrijft de Argentijnse nieuwssite Infobae.

Met de hervatting van de betrekkingen door Peru zijn er acht landen in de regio die de Westelijke Sahara erkennen. Het gaat om Cuba, Ecuador, Mexico, Nicaragua, Panama, Venezuela en Uruguay.

Het nieuws uit Peru zal een harde klap zijn in Rabat die vertegenwoordigers van verschillende landen probeert om te kopen om de erkenning van de Westelijke Sahara in te trekken.

Lees ook:

Lesotho onderzoekt mogelijke omkoping minister door Marokko

‘Kliniek Mohamed VI’ in Mali voor de strijd tegen corona

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.