Ploumen: Relatie tussen Nederland en Marokko is moeizaam

Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen heeft afgelopen zaterdag in de Balie gezegd dat de relatie tussen Nederland en Marokko moeizaam is. De PvdA-politica zei ook dat de EU verloofd is met Rabat.

Op de vraag van Rachid Ait Hammou wat de bruidsschat was, weigerde Lilianne de term bruidsschat maar zei dat tussen 2014 en 2017 Marokko 890 miljoen euro aan subsidies kreeg vanuit de EU. De Nederlandse politica zei dat slechts een klein deel van deze subsidies hun weg vinden naar Arif. ”Terwijl dit gebied een van de regio’s is die economisch het allermoeilijkst heeft en heel erg gebaat zou zijn bij investeringen”, voegde zij aan toe.

Lilianne zei dat zij zich inzetten vanuit het Nederlandse en Europees parlement om druk uit te oefenen op Marokko om een deel van de EU-subsidies te investeren in Arif. Op de vraag van Ait Hammou hoe die druk wordt uitgevoerd antwoordde Lilianne dat ze dat doen door erover te praten. De Nederlandse klaagde dat niet alle landen dat doen: ”Als de Fransen zeggen in Rabat jullie moeten de helft van het geld besteden in Arif, dan zou het gewoon gebeuren. Maar de Fransen doen het niet”.

Afgelopen zaterdag werd het boek ”Opstand in de Rif” gepresenteerd in de Balie in Amsterdam. Lilianne Ploumen was een van de spreekgasten, naast de schrijfster van het boek Btisam Akarkach, filosoof Maarten Doorman, schrijver Asis Aynan en anderen.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.