Polisario hervat oorlog tegen Marokko

Het Marokkaanse leger heeft vanochtend einde gemaakt aan de blokkade van de grensovergang Guerguerat die wekenlang afgesloten was door Saharaanse betogers.

De situatie in het betwiste gebied is onduidelijk omdat de media van Marokko en de Westelijke Sahara tegenstrijdige berichten publiceren.
Volgens de media van Rabat heeft het Marokkaanse leger Guerguerat ingenomen zonder schoten te hebben gewisseld met het Saharaanse leger. Media van de Polisario melden echter dat er sinds de ochtend schermutselingen zijn met het Marokkaanse leger.

De Saharaanse regering heeft in een officiële verklaring bekend gemaakt dat de Marokkaanse aanval op Guerguerat de staakt-het-vuren tussen beide landen heeft doen vallen. In de verklaring zegt de Saharaanse regering da de gevechten zijn begonnen en dat de oorlog is begonnen.

De Saharaanse president Ibrahim Ghali heeft ook een brief gestuurd naar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. In deze brief zegt Ibrahim Ghali dat het Marokkaanse leger vanochtend een aanval uitvoerde op Saharaanse burgers en dat de Saharaanse soldaten genoodzaakt waren erop te reageren om de burgers te beschermen.

 

Saharanen verzamelen zich bij het Saharaanse ministerie van Defensie en vieren feest na de bekendmaking van de hervatting van de gewapende strijd tegen Marokko.

Saharaanse minister van informatie zegt dat de gevechten zijn begonnen en dat de oorlog is uitgebroken.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.