Polisario leider mag Spanje verlaten

De rechter van de Nationale Rechtbank Santiago Pedraz heeft de leider van het Polisario Front, Brahim Ghali, vandaag bijna twee uur lang ondervraagd over twee klachten waarin hij onder meer wordt beschuldigd van vermeende misdaden tegen de menselijkheid, genocide en marteling.

De rechter heeft het verzoek van de tegenpartij om Ghali in voorlopige hechtenis te plaatsen en zijn paspoort af te pakken afgewezen.

De verdediging verzekert dat het motief van de klachten “politiek” is, melden de Spaanse media waaronder RTVE. Volgens de advocaat van Gali, Manuel Ollé, heeft de leider van Polisario alle feiten ontkend. “Hij legde uit dat zijn deelname, als minister van Defensie op dat moment, geen enkele verantwoordelijkheid of actie had in het gedrag dat hem door de beschuldigingen werd toegeschreven”, legde Ollé uit aan de pers.

Ollé is van mening dat de reden voor de rechtszaken “absoluut politiek” is en dat het doel is om de “geloofwaardigheid van het Sahrawi volk en hun strijd voor zelfbeschikking” te ondermijnen.

De opname van Brahim Ghali in een Spaans ziekenhuis leidde tot diplomatieke spanning tussen Madrid en Rabat. Als antwoord hierop werd de Spaanse enclave Ceuta bestormd door duizenden arme Marokkanen, waarvan een groot deel minderjarig is. Spanje en Amnesty International beschuldigen het Marokkaanse regime ervan de eigen bevolking te gebruiken om Spanje en de EU te chanteren.

Lees ook:

Amnesty: Marokko speelt met levens van eigen burgers

Marokkaanse minister geeft chantage toe: ‘Wat had Spanje anders verwacht?’

Denktank: Alleen de meest verachtelijke regimes handelen in eigen burgers

Duitse staatssecretaris waarschuwt EU voor chantagepolitiek Marokko

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.