Politie pakt inkomstenbron gehandicapte Anas af

Vorige maand berichtte Arif News over de werkloze Anas met lichamelijke beperking die besloot zijn driewieler scooter te gebruiken om bezorger te worden in Al Hoceima.

De jongeman kreeg veel steun van de inwoners van zijn stad en begon opdrachten te krijgen. Anas, die eerder probeerde de oversteek te maken naar Europa, kreeg weer hoop in een waardig leven in zijn geboortestad Al Hoceima nu hij een inkomstenbron had.

De hoop viel echter in duigen toen de Marokkaanse politie zijn voertuig in beslag nam. Anas kreeg eerst te horen dat hij een boete (€50) open had staan voor zijn mislukte poging illegaal over te steken naar Europa.

Anas kreeg hulp van zijn buurman die de boete betaalde voor hem. Anas werd toen gevraagd naar de verzekering en de eigendomspapieren van zijn driewieler scooter. De jongeman werd dit keer geholpen door Europese Riffijnen die hem geld stuurden om de verzekering af te sluiten.

Anas ging terug naar het politiebureau met de verzekeringspapieren en de nodige papieren die bewijzen dat hij de scooter heeft gekocht.

De agenten vertelden Anas dat dat niet genoeg is en dat hij zijn scooter niet terug krijgt zolang hij geen ‘carte grise’ (kentekenbewijs) levert.

Anas, met klompvoeten, is immobiel geworden nadat zijn driewieler scooter is afgepakt. Hij vraagt de autoriteiten om de teruggave van zijn voertuig om de rest van de documenten die ze vragen te kunnen regelen.

Opvallend is dat Anas het voertuig al twee jaar heeft. Bij politiecontroles liet Anas alleen zijn aankoopbewijzen zien en dat was altijd genoeg.

De problemen voor Anas begonnen toen hij aankondigde bezorger te worden. Zijn idee kreeg veel steun en waardering van de inwoners van Al Hoceima. Velen raakten door hem geïnspireerd en bracht hen op andere ideeën dan ”sparen voor illegale migratie naar Europa”.

Riffijnen reageren met afschuw over hoe Anas behandeld wordt. ‘Anas wordt lastgevallen en tegengewerkt omdat hij zijn eigen brood wil verdienen. Tegelijkertijd biedt het regime bedelaars salaris en onderdak aan volgens hun propaganda. Moet Anas ook een bedelaar worden om zo’n behandeling te krijgen?’, aldus een buurman van Anas die met Arif News sprak.

Het probleem van Anas ondervond ook Redouane Belhaj die besloot broodjes te verkopen in plaats van de oversteek te maken naar Spanje. Ook het verhaal van Redouane ging viraal op sociale media. De Marokkaanse autoriteiten begonnen Redouane lastig te vallen en te intimideren. Kort daarna werd hij gearresteerd.

Ook Mohamed Amine Abdouni ondervond hetzelfde probleem. Na jaren zonder verblijfsdocumenten te hebben geleefd in Europa keerde de jonge Riffijn terug naar Al Hoceima om een onderneming te starten. Abdouni werd geïntimideerd, mishandeld en gearresteerd. Hij werd zelfs geplaatst in een gesticht, pas na protesten van de inwoners van Al Hoceima werd hij vrijgelaten.

Inwoners van de provincie, die een militaire zone is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958/1959, zeggen dat dit deel uitmaakt van het beleid van Rabat. Het racistisch beleid frustreert jongeren die in hun gebied willen investeren om ze te dwingen te migreren. Het doel hiervan is de demografie van Arif veranderen.

Update: Er is inmiddels een Gufundme gestart om Anas te helpen. De link is gedeeld door zijn vriend Mohamed Amine Abdouni.

Lees ook:

Marokko werkt investeringen in Arif tegen

Merendeel medewerkers Radisson Blu Resort Al Hoceima van buiten Arif

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.