Premier Akhannouch naar Nederland voor meer politieke invloed

Aziz Akhannouch, premier, vriend van de Marokkaanse koning, een van de grootste zakenlui in Marokko en voorzitter van de partij RNI, is in Nederland.

De website van de partij meldt dat hij in Rotterdam was om deel te nemen aan de conferentie van de Europese Volkspartij.

Mark Rutte twitterde vandaag dat hij Akhannouch ontving op het Binnenhof en dat hij blij is met de intensivering van de samenwerking met de Makhzen.

Tweede Kamerlid van de PvdA Kati Piri verklaart dat het kabinet niet transparant is over de banden met het Marokkaanse regime. De politica zegt verder dat de relatie met Rabat haar zorgen baart en eist transparantie. Kati Piri bekritiseerde ook het zwijgen van het kabinet over de mensenrechtenschendingen in Marokko.

Volgens de website van de partij was Akhannouch vergezeld door Mohamed Aujjar. Dit kopstuk van de RNI heeft in 2018, als minister van Justitie, een bezoek aan de Tweede Kamer moeten annuleren vanwege het protest van Riffijnse activisten.

Hij was niet de enige die Nederland vermeed vanwege de weerstand van Riffijnse Nederlanders. In 2019 leidde Akhannouch een RNI-delegatie door een tournee in verschillende Europese landen. Nederland stond ook op de lijst , maar werd uiteindelijk geannuleerd uit angst voor protesten van Riffijnse Nederlanders.

Achter de schermen waren enkele handlangers van de Makhzen in Nederland aan het warm lopen om een RNI-afdeling in Nederland op te richten. Het hoofd van deze afdeling achter de schermen komt uit hetzelfde gebied als Akhannouch. Als façade werd gekozen voor een handlanger van de Marokkaanse ambassade die uit Nador komt. Dit lid van de lange arm, woonachtig in Utrecht, organiseert feesten en bijeenkomsten voor de ambassade in ruil voor geld. Hij staat ook op de loonlijst van een website van de Marokkaanse inlichtingendiensten en heeft hechte banden met de burgemeester van Rotterdam.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.