Pro-Makhzen Rachida Dati beschuldigd van corruptie in Frankrijk

De Franse eenheid voor financiële misdrijven zei dinsdag dat het de prominente rechtse Rachida Dati, een voormalig minister en naaste bondgenoot van ex-president Nicolas Sarkozy, had aangeklaagd voor haar omgang met de in ongenade gevallen voormalig Renault-chef Carlos Ghosn.

Ze wordt beschuldigd van zowel “passieve corruptie door een persoon met een electief mandaat” als van “profiteren van machtsmisbruik” met betrekking tot advieswerk dat ze deed voor Ghosn van 2010 tot 2012, toen ze ook parlementslid was in het Europees Parlement.

Volgens een bron dicht bij het onderzoek ontving Dati in die periode 900.000 euro ($ 1,06 miljoen) aan advocaatkosten, schrijft France24.

Het onderzoek probeert vast te stellen of dit puur voor juridisch werk was of dat ze daadwerkelijk lobbyde, wat illegaal zou zijn voor Europese wetgevers.

Volgens de krant Le Monde verplichtte Dati’s contract haar om te helpen bij de internationale expansie van Renault, vooral in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat vroeg om het werk strikt vertrouwelijk te houden, zei Le Monde.

Dati, die nu burgemeester is van het 7e arrondissement van Parijs voor de rechtse partij Les Républicains (LR) en soms werd getipt als toekomstige presidentskandidaat, was tussen 2007 en 2009 minister van Justitie in de regering van Sarkozy en was ook zijn woordvoerder voor de verkiezingscampagne.

Sinds de zomer van 2019 onderzochten drie rechters contracten die waren gesloten door de Nederlandse dochteronderneming van Renault Nissan toen Ghosn CEO van de groep was.

Dati werd in november 16 uur lang ondervraagd in de zaak, maar werd niet formeel aangeklaagd, in plaats daarvan gezien de status van geassisteerde getuige.

Eerder deze maand verhoorden onderzoek magistraten haar echter opnieuw en brachten de aanklacht in.

Rachida Dati is ook en belangenbehartiger van Mohamed 6 en zijn regime. In 2017, te midden van de repressie en ontvoeringen die plaatsvonden in Arif, zei Rachida Dati dat de Allawiet Mohamed 6 ”aangetoond heeft dat het Koninkrijk in staat is een dialoog aan te gaan en te reageren op de aspiraties van het Marokkaanse volk”.

In 2008 werd bekend dat de Marokkaanse inlichtingendiensten onderzoek deden naar de vader van de baby die Rachida Dati droeg. Een zeer betrouwbare insider heeft Arif News verteld dat Rachida Dati een belangrijke pion is in de ‘lange arm van Rabat’ in Frankrijk en Europa. ‘Als Rachida berecht wordt zal dat een tegenslag zijn voor Rabat’, voegt de bron aan toe.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.