Propaganda van Rabat in Nederland

Een lezer van Arif News, een student die anoniem wil blijven, stuurde ons de volgende tekst waarin hij aandacht besteedt aan de manier van berichtgeving van sommige Nederlandse websites die pro-Rabat zijn:

In deze nieuwe rubriek gaan we regelmatig de inhoud en de manier van berichtgeving analyseren van nieuwsberichten die betrekking hebben op de Rif dan wel Marokko. Voor vandaag analyseren we het bericht dat op 26 oktober 2018 gepubliceerd is op bladna.nl getiteld: “Duitse luchtvaartgigant Thyssenkrupp opent fabriek in Casablanca.” [1]

Geweldig nieuws, nietwaar? Zo klinkt het tenminste, immers een groot bedrijf spreekt zijn vertrouwen uit in de Marokkaanse economie en besluit zich te vestigen in het land. Met dit enthousiasme is dan ook precies hoe Bladna het bericht opent.

Hetzelfde artikel spreekt over “modernste apparatuur” en “ultramoderne machines ” die Casablanca toekomt, waar andere bronnen, waaronder het toonaangevende Reuters.com, spreekt voornamelijk over een opslaglocatie van metalen platen voor de luchtvaartindustrie die vervolgens op maat worden gesneden voor de klant. Er is hier weinig sprake van een hoogwaardige industrie, maar eerder een proces van op maat snijden van stalen platen dat de mensheid al beheerst sinds de eerste stoomtreinen al in 19e eeuw Siberië doorkruisten. [2]

Verder lezen we in dat het gaat om een fabriek ter grootte van 3500 vierkante meters. Dit is echter nergens te verifiëren, andere bronnen spreken immers over een locatie ter grootte van 2000 vierkante meter. Zo’n groot nummer maakt immers indruk en doet de indruk wekken dat het gaat om een substantiële bijdrage aan de Marokkaanse economie, maar in feite spreken we hierover iets meer dan een kwart voetbalveld.

Afsluitend wordt er gesproken over het aantal fabrieken en aantal werknemers dat Thyssenkrupp internationaal heeft. 1800 werknemers verspreid over 44 fabrieken. Heel optimistisch genomen kunnen we zeggen de fabriek in Casablanca van gemiddelde grootte zal zijn en dan zullen er in het meest optimistische scenario welgeteld 40 mensen te werk worden gesteld op die locatie. Hoogstwaarschijnlijk veel minder.

Uiteindelijk kunnen we vrij zeker concluderen dat een marginale investering gedaan wordt in de Marokkaanse economie en een minimale aantal banengroei. Toch presenteert bladna.nl dit gek genoeg als enorm goed nieuws.

Bronnen:

[1]: https://www.bladna.nl/thyssenkrupp-fabriek-casablanca,23377.html

[2]: https://af.reuters.com/article/investingNews/idAFKBN1FL5F4-OZABS

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.