Protesten voor voedsel stijgen in het koninkrijk van Mohamed VI

In het koninkrijk van een van de rijkste monarchen ter wereld stijgt het aantal protesten van behoeftige burgers met de dag. In de verschillende provincies van het land gaan mensen de straat op om voedselpakketten of het opheffen van de lockdown op te eisen.

Gisteren waren er meerdere protesten in het land, waaronder in de provincie Midelt, waar de dorpelingen een mars organiseerden naar het gebouw van de gouverneur van de provincie. De dorpelingen zeggen dat ze geen voedselpakketten hebben gekregen noch geld zoals beweerd wordt in de staatsgecontroleerde media.

Vandaag zijn er live streams van protesten uit de provincie Khemisset en Safi. Ook deze dorpelingen zijn bezig met een mars naar het gebouw van de gouverneur om voedselpakketten te eisen.

Niet alleen de protesten van de armen kent een stijgende trend in Marokko maar ook het geweld tegen ambtenaren. De laatsten worden ervan beschuldigd de voedselpakketten enkel uit te delen aan familieleden en handlangers van het regime. In heel het land melden burgers dat de politieke partij van Aziz Akhannouch, minister en vriend van de Allawiet Mohamed VI, de coronacrisis gebruikt om partijleden te rekruteren in ruil voor voedselpakketten. Er gaan ook video’s rond waarin armen worden gevraagd ‘leve de koning’ te roepen om een voedselpakket te krijgen.

Gisteren overleed een veertiger terwijl hij in de rij stond om een voedselpakket te krijgen. Vandaag gaan foto’s rond van een bejaarde man die mishandeld werd in Casablanca door de ambtenaren omdat hij naar de gemeente ging om voedsel te vragen.

 

Mohamed Rafik, geboortejaar 1936, mishandeld door ambtenaren omdat hij om voedsel vroeg

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.