Qaid in Nador wil profiteren van voedsel bedoeld voor weeskinderen

Een voormalige ramqaddam, die Marokko is ontvlucht en asiel heeft aangevraagd in Melilla, heeft de corruptie binnen de ambtenaren in Nador naar buiten gebracht. De ramqaddam heeft zijn telefoongesprekken met de qaid van het eerste district in Nador gepubliceerd op Facebook. In de video deed de ramqaddam zich voor als de kok van een weeshuis in de Riffijnse stad.

De ramqaddam belde de qaid en vertelde hem dat het weeshuis pistachenootjes en andere lekkernijen heeft gekregen nadat het in beslag werd genomen van een winkel. De zogenaamde kok vroeg de qaid of hij een deel van de lekkernijen wil en de laatste antwoordde met een ja.

In een tweede gesprek zegt de qaid dat hij langs het weeshuis ging en daar een andere ambtenaar vond waardoor hij weg ging. Hij vroeg de nep-kok om de lekkernijen naar het overheidsgebouw te brengen. De nep-kok antwoordde dat daar te veel mensen zijn. De qaid stelde vervolgens voor om hem op te pikken naast de kerk.

Aan het eind van het gesprek vroeg de voormalige ramqaddam de qaid of hij het niet schandalig vond om te profiteren van eten dat bedoeld is voor weeskinderen. De qaid gaf geen antwoord en hing de telefoon op.

Al Aoual heeft vandaag gemeld dat het ministerie van Binnenlandse Zaken de qaid heeft geschorst en dat hij voor een tuchtraad zal verschijnen. De schorsing komt onder druk van de sociale media omdat de video van de gesprekken viraal ging. Inwoners van Nador zeggen dat aan de manier van praten van de qaid duidelijk te zien is dat het niet de eerste keer was.

De mensenrechtenactivist Omar Naji uit Nador is eind vorige maand gearresteerd nadat hij op Facebook berichtte over de wanpraktijken van de autoriteiten en het weeshuis. De activist werd genoemd in een recent rapport van de mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders.