Raad Moskeeën Nederland staat achter Saoedi-Arabië na kritiek over Khashoggi

Het Saoedische persbureau Saudi Press Agency (SPA) heeft gemeld dat de voorzitter van de ‘Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland’, ‘Sheikh’ Yahia Bouyafa, achter Saoedi-Arabië staat en haar steunt. Het persbureau vervolgt: ‘Sheikh Yahia Bouyafa zei dat het bestuur van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland achter het koninkrijk (Saoedi-Arabië) staat betreft de maatregelen die het neemt om haar veiligheid, soevereiniteit en stabiliteit te bewaren, gaande uit de religieuze plicht’.

In het bericht staat ook dat de Nederlander tot Allah bidt om het Saoedische koninkrijk te beschermen, zowel regering als volk. Onder bescherming van de ‘Dienaar van de Twee Heilige plaatsen’, de koning Salman Ben Abdelaziz Al Saoud en Zijne Hoogheid de kroonprins.

Het persbureau publiceert tientallen steunbetuigingen van verschillende organisaties uit verschillende landen. Volgens Arabische media zou het gaan om bondgenoten van Saoedi-Arabië. Deze bondgenoten en organisaties werden opgedragen steun te betuigen aan Saoedi-Arabië na de internationale kritiek die het koninkrijk kreeg door de verdwijning van Jamal Khashoggi.

De uitspraken van Yahia Bouyafa kunnen de discussie doen oplaaien over de loyaliteit van sommige figuren hier in Nederland. Vooral omdat Yahia Bouyafa verklaard heeft, volgens SPA, dat hij het als een religieuze plicht ziet om het regime van Saoedi-Arabië te steunen.

De Marokkaanse nieuwssite Alyaoum noemt de uitspraak van Yahia Bouyafa opmerkelijk. Yahia Bouyafa en zijn raad hebben zich in het verleden negatief uitgesproken over de Riffijnse volksbeweging en verspreidden valse beschuldigingen over de beweging om de groeiende solidariteit af te remmen.

RMMN heeft op Twitter gemeld dat het bericht op Alyaoum niet klopt en dat RMMN geen interview gaf aan de krant. RMMN negeerde het bericht op de website van het Saoedische persbureau.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.