Rabat gebruikt racisme in Europa om greep over diaspora te versterken

CCME-voorzitter, Abdellah Boussouf, zei tegen het Turkse persbureau Anadolu Agency dat ‘racisme en islamofobie onze diaspora bedreigen’.

Boussouf, die in Spanje vervolgd wordt voor spionage, waarschuwt voor het racisme en islamofobie in Europa.

‘We merken op dat Frankrijk, Duitsland en een reeks andere landen tegenwoordig geassocieerd worden met racisme, terwijl het imago van deze landen ooit geassocieerd werd met goede opvang en mensenrechten’.

Boussouf, die begin deze maand een ‘Aboutaleb prijs‘ kreeg, zegt dat de ‘Marokkanen’ in Europa discriminatie ondervinden, zoals moeilijke toegang tot werk en woning.

“We hebben eerder de landen van verblijf opgeroepen om in te grijpen om oplossingen voor deze problemen te vinden en de rechten van de gemeenschap te verdedigen”, voegt Boussouf eraan toe.

De CCME-voorzitter riep de Marokkaanse gemeenschap op om meer georganiseerd op te trekken met andere diaspora’s, vooral in het licht van dezelfde uitdagingen in de samenlevingen waarin ze leven.

De uitspraken van de Marokkaanse ambtenaar komen in het licht van de groeiende kritiek op de activiteiten van de Marokkaanse inlichtingendiensten in Europa. Die via moskeeën en handlangers van ambassades de greep van Rabat op de diaspora stevig houden.

In het verloop van het artikel verraadt Boussouf wat het doel is van zijn aanval op Europa. Hij zei tegen Anadolu Agency dat ”een aantal jongeren in niet-Franstalige landen geen toegang hebben tot ‘echte informatie’ over Marokko, met name over bestaande ontwikkelingsprogramma’s, beschikbare kansen en huidige ontwikkelingen, vooral in het licht van het gebruik van alleen Arabische en Franse talen in de communicatie.

Boussouf riep daarom Rabat op tot ‘het ontwikkelen van de communicatiemethoden met jongeren van Marokkaanse afkomst die doordrongen zijn van de Europese cultuur’. Hij vervolgde: “Het niveau van paraatheid van Marokko moet worden verhoogd om te kunnen profiteren van de ervaringen van de expats.”

Boussouf sprak ook uitbundig over de miljarden euro’s die de diaspora jaarlijks overmaakt naar Marokko.

De CCME-voorzitter zei ook dat ”de Marokkaanse gemeenschap altijd in de frontlinie staat om nationale kwesties te verdedigen en het land te steunen”.

Ironisch dat notabene Boussouf de racisme kaart gebruikt. Hijzelf is daar niet vies van. In 2015 was hij spreker op een evenement van het regime in Amsterdam. Boussouf noemde Imazighen ‘barbaren’, terwijl hij zelf een Riffijn is. Toen het publiek hem vroeg de term terug te trekken en de term Imazighen te gebruiken werd hij woedend. Volgens hem bestaat het woord Imazighen niet en is de enige juiste term ‘barbaren’. Tijdens hetzelfde evenement verdedigde Boussouf ook de misdaden van de Marokkaanse staat tegen de Imazighen, waaronder de massamoorden, discriminatie en repressie in Arif.

Boussouf is ook niet de enige die de racisme kaart gebruikt om de diaspora op te zetten tegen de Europese samenlevingen. Arif News beschikt over informatie waarbij de Marokkaanse voetbalbond en haar makelaars ook dezelfde tactiek gebruiken om spelers over te halen om voor Marokko uit te komen. Jonge spelers uit bijvoorbeeld Nederland krijgen te horen dat ”ze geen speelminuten zullen krijgen in Oranje omdat de racistische Nederlanders hen altijd als Marokkanen zullen blijven zien”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.