Rabat krijgt tegenslag na tegenslag inzake W. Sahara

Bron foto: Wikipedia

Het regime in Rabat raakt tegenslag na tegenslag betreft het dossier van de betwiste Westelijke Sahara.  Vooral de toon van de Verenigde Staten, een traditionele bondgenoot van de Allawieten, lijkt te verschuiven in het voordeel van de Polisario.

De ontwikkelingen, in het nadeel van het regime in Rabat, lijken snel te gaan in Washington. Nadat de VS in oktober erop aandrong om de missie van de MINURSO met zes maanden te verlengen in plaats van de gebruikelijke 1 jaar waar Frankrijk en Marokko voor pleitten, kwam afgelopen week nog meer slechts nieuw uit Washington.
Al Monitor schreef: ”De Trump administratie zorgde vorige maand echter dat de alarmbellen gingen rinkelen in Rabat toen de nationale veiligheidsadviseur John Bolton opriep tot een VN-resolutie in de Westelijke Sahara, die bijna drie decennia is uitgesteld”. Dezelfde bron citeerde John Bolton: ”Het enige wat we willen doen is een referendum organiseren voor 70.000 kiezers. 27 jaar later is de status van het gebied nog steeds niet opgelost”.

Het slechte nieuws voor het Marokkaanse regime bleef hier niet bij: Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft afgelopen week een wet aangenomen waarin de hulp aan de Westelijke Sahara niet meer via Marokko gaat. De taal die gebruikt werd beschouwt de Westelijke Sahara als een soevereine entiteit en geeft daarom een slag toe aan het regime. Al-Monitor schrijft dat de ambassade van het Marokkaanse regime in Washtington weigerde om commentaar te geven, aan de andere kant ziet de Polisario de stap als een overwinning voor hun zaak.

De VS is niet de enige bron van het slechte nieuws voor Rabat, maar ook uit de Westelijke Sahara zelf komen steeds meer berichten die Rabat verontrusten. Vorige week dreigde de Polisario de Africa Eco Race tegen te houden. Sinds een paar dagen werden bewegingen van het leger van de Westelijke Sahara waargenomen in het gebied Guerguerat. De laatste is een plaatsje tussen Marokko en Mauritanië dat officieel een bufferzone is, waar niemand regeert, in de realiteit kent het gebied steeds meer aanwezigheid van de soldaten van de Polisario.

Rabat heeft ook sinds gisteren woedend gereageerd op de ontwikkelingen in het gebied Mheiriz, een ander gebied in het noorden van de bufferzone tussen Marokko en Mauritanië. Sinds eergisteren organiseert de Polisario verschillende activiteiten in het gebied waaronder een militaire parade. Brahim Ghali, die de titel van ”president van de Sahrawi Arab Democratic Republic” (SADR) draagt, sprak zijn soldaten toe in Mheiriz.

Opvallend is dat de Marokkaanse media hier amper over bericht. Hespress die dat wel gedeeltelijke doet laat ”Marokkaanse deskundigen” aan het woord die het volk geruststellen dat het regime goed bezig is en dat de stappen van de Polisario ”een teken zijn dat de front verliest”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.