Rabat tegen 2e fase loskoppeling wisselkoers dirham ondanks aandringen IMF

De directeur van de Marokkaanse Centrale Bank, Abdellatif Jouahri, zei gisteren tijdens een persconferentie dat er voorlopig geen tweede fase van de hervorming van het wisselkoerssysteem komt ondanks dat het aandringen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De directeur zei dat er aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan voordat Rabat over kan gaan tot de tweede fase. Abdellatif Jouahri noemde onder meer ”(genoeg) deviezenreserves” en inflatiecontrole, aldus Rue20.

Medio januari 2018 startte Marokko het proces van de loskoppeling van de wisselkoers van de dirham, de fluctuatie van de dirham werd verhoogd naar 2.5 procent in plaats van de 0.3% voorheen. IMF en Rabat spraken af om de loskoppeling in fases uit te voeren om de ineenstorting van de waarde van de dirham, zoals in 2016 in Egypte gebeurde, te voorkomen.

Experts zeggen dat het IMF het regime dwingt tot dit maatregel over te gaan omdat de staatsschuld te hoog is waardoor Marokko steeds moeilijker in aanmerking komt voor leningen. De leningen zijn nodig om de tekort aan harde valuta te vullen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.