Rabat verbiedt protest van imams (video)

Enkele imams kwamen gisteren bijeen voor het gebouw van het parlement in Rabat om de vrijlating van hun collega Said Abou Alain te eisen. De imams hadden ook andere eisen, zoals de verhoging van hun salaris.

De autoriteiten en repressietroepen grepen echter in en dwongen de imams hun protest te beëindigen.

Deze maand werd de imam Said Abou Alain uit Guelmim veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en 10.000 dirham boete nadat hij protesteerde tegen de lage lonen voor de imams. Een van de aantijgingen waarvoor de imam is vervolgd was ”het aanzetten van anderen tot protesteren”.

In Marokko is de koning de hoogste religieuze leider en claimt nazaat te zijn van de profeet. Het ‘emiraat der gelovigen’ is een officieel instituut waar de Allawitische koning veel macht aan ontleent.
Om de greep over dit instituut stevig te houden, stelt Rabat de imams als ambtenaren van het ministerie van Islamitische Zaken aan. Op deze manier bepaalt het regime wie zich imam mag noemen en wie niet, evenals de boodschap die gepredikt mag worden in de moskeeën. Wie zich niet aan de gedicteerde richtlijnen houdt, verliest zijn vergunning en mag niet meer prediken.

Tegenover zoveel voordelen voor Mohamed 6 en zijn regime werd de imams een vast loon beloofd. In werkelijkheid gaat het echter om een schamel salaris. De imams zijn daarnaast afhankelijk van aalmoezen en donaties om te kunnen overleven. ‘Er zijn zelfs imams die zwarte magie/shor erbij doen om aan geld te komen’, is een van de aanklachten die Said Abou Alain uitte, tijdens het protest waarvoor hij in de gevangenis is beland.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.