Rabat weer bezig met religieuze bemoeienis via de moskeekoepel UMMON

De Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland (UMMON) trapt vandaag af met een serie bijeenkomsten over de islam in Nederland.

Niet het zeer geringe aantal lidorganisaties van de UMMON bekostigen deze activiteiten, maar Rabat is de sponsor. En deze buitenlandse financiering wordt bewust verzwegen.

Vandaag vond de eerste bijeenkomst plaats. Onder de titel: “Wat heeft de vrijheid van godsdienst, het onderwijs en organisatie in Nederland moslims gebracht en hoe wordt er met die vrijheden omgegaan?” kwamen enkele moskeebestuurders, imams en experts bijeen. Onder hen zien wij een groep religieuze leiders die tot vaste kern van de Marokkaanse ambassade en consulaten behoren.

Ook aanwezig zijn enkele relaties van de UMMON. Zij komen veelal uit het milieu van het CMO, de overlegpartner van de Nederlandse overheid. De Marokkaanse koepel is lid van het CMO. Opmerkelijk is ook de rol en bemoeienis van Mohamed Ajouaou, die de bijeenkomst heeft begeleid. Deze Nederlandse ambtenaar, belast met de organisatie van geestelijke zorg op islamistische leest, fungeerde als voorzitter.

De UMMON wordt vanaf de oprichting strak geleid door Driss El Boujoufi, die te boek staat als de religieuze lange arm van Rabat in Nederland. Deze satellietclub verwelkomt ook de staatsimams, die jaarlijks en op kosten en aansturing van Rabat de ramadan in Nederland doorbrengen.

De UMMON ontkende tijdens de verhoren van de parlementaire ondervraging naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland financiële steun te ontvangen van Marokko.

De vorige week overleden Mohamed Rabbae sloeg een paar decennia geleden de spijker op zijn kop toen hij de UMMON had aangemerkt als dekmantel van Rabat.

Lees ook:

Marokko wil islamitische instellingen in Frankrijk controleren, spionnen ontmaskerd

Geen subsidie voor Moslimexecutieve vanwege Marokkaanse spionnen

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.