Rabat wil geld voor terugnemen duizenden minderjarige Marokkanen in Spanje

Het aantal niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in Spanje staat op 11.174 en is groeiende. Vorig jaar was dat getal nog 4.760. Omdat Spanje het meest te lijden heeft van de migratiestroom uit Marokko, dringt het op de EU aan om Rabat tegemoet te komen met tientallen miljoenen euro’s om de migranten tegen te houden. Onlangs slaagde Spanje erin om nog meer EU-subsidie los te krijgen voor Rabat, Spanje werd in de Marokkaanse kranten genoemd als ‘advocaat van Marokko’.

De inzet van Spanje lijkt te lonen, Spaanse media hebben gemeld dat de Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken afgelopen zaterdag een clandestiene bezocht bracht aan zijn Spaanse collega in Madrid. Het bezoek werd niet aangekondigd en enkel het Spaanse persbureau werd uitgenodigd.
Bronnen die het gesprek tussen de ministers bijwoonden hebben naar de Spaanse media gelekt dat het ging om het terugnemen van de minderjarige Marokkanen, die meer dan 80% vormen van alle minderjarige vreemdelingen in Spanje.

De Marokkaanse minister Abdelouafi Laftit liet zijn Spaanse collega weten dat Rabat ”altijd bereid is om een ​​oplossing te vinden in het kader van de belangen van het kind en respect voor de grondrechten.” De minister heeft echter 1 voorwaarde: Meer geld! Rabat zou bereid zijn de kinderen terug te nemen als Spanje hun onderhoud en opleiding in Marokko financiert.

De bronnen die het gesprek bijwoonden zeggen dat het voorstel van Marokko nadelig is voor Spanje. ”Vandaag verwachten wij 10.000 Marokkaanse kinderen te financieren, maar binnen enkele jaren zal dat aantal verdubbelen”.

De Spaanse regering gaat het voorstel van Marokko bestuderen, aldus diariodesevilla.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.