Rabat zet haar ‘journalisten’ in tegen journalist Ali Lmrabet

De Riffijnse journalist Ali Lmrabet heeft onlangs drie video’s gepubliceerd waarin hij de band tussen de Marokkaanse inlichtingendiensten, het staatspersbureau MAP en sommige journalisten belicht. De journalist baseert zich op onder meer op ‘Maroc-leaks‘ en buitenlandse media.

Het werk van Ali Lmrabet wordt niet op prijs gesteld door Rabat. Binnen enkele dagen hebben twee ‘journalistieke’ organen verklaringen naar buiten gebracht waarin ze de Riffijnse journalist aanvallen.

Het Nationaal Syndicaat van de Marokkaanse Pers nam het in zijn verklaring op voor de spreekbuizen van het regime, waaronder Hespress, Barlamane en Le360 die genoemd werden. Volgens deze vakbond zijn deze media en hun journalisten aangevallen door ‘verdachte’ video’s omdat ze patriottisch zijn.

Volgens het syndicaat ‘chanteert’ Lmrabet de Marokkaanse media en journalisten omdat ze ”niet meegaan met zijn uitlatingen die de politieke symbolen van het land, haar instituten en buitenlands beleid aantasten, in een tijd waarin het wordt blootgesteld aan manoeuvres en intriges die gericht zijn tegen zijn belangen en nationale territoriale integriteit”.

De tweede verklaring kwam van het ‘Nationaal Syndicaat van de Pers- en Mediaberoepen’. In deze verklaring wordt Lmrabet en de kritische geluiden in het buitenland ervan beschuldigd een ‘buitenlandse agenda te dienen’. Een beschuldiging die het regime regelmatig gebruikt tegen critici.

Opvallend is dat deze syndicaten die de rechten van journalisten horen te verdedigen zwijgen over arrestaties van journalisten door het regime. Deze syndicaten hebben zich niet ingezet voor bijvoorbeeld Omar Radi, Soulaiman Raissouni en andere journalisten en bloggers die het Marokkaanse regime achter de tralies heeft gezet.

Deze syndicaten zijn ook stil over de maandenlange smaadcampagne tegen Ali Lmrabet. De Riffijnse journalist, die in Spanje woont, wordt wekelijks aangevallen in de pers die beheerd wordt door de Marokkaanse inlichtingendiensten, met name Barlamane van Mohamed Khabbachi.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.