Racisme op een Franse school in Marokko

Een schooloefening met racistische inhoud veroorzaakte een golf van verontwaardiging tegen de Franse  school in Casablanca, die aangesloten is bij het ‘Agentschap voor Frans onderwijs in het buitenland’ (AEFE).

Als onderdeel van een opdracht werden de studenten van de Ernest Renan school gevraagd mensapen te identificeren. Zij kregen een plaatje met daarop een chimpansee, een gorilla, een orang-oetan en een donkere vrouw.

De opdracht wekte de verontwaardiging van de ouders die het omschreven als ‘onfatsoenlijke en onaanvaardbare aanval op de menselijke waardigheid’. AEFE heeft besloten een administratief onderzoek in te stellen.

‘Dit document presenteert een opdracht die uw gevoelens terecht kan hebben geschokt. Inderdaad, om in dezelfde oefening een zwarte vrouw en de mensapen te presenteren is een ontoelaatbare onhandigheid die kan verwijzen naar een mix die volledig in strijd is met de waarden die onze school verdedigt ”, reageerde Sebastien Galard, directeur van de school in een e-mail gericht aan de ouders van de studenten, voordat hij zich verontschuldigde.

De ouders van studenten kregen ook een e-mail uit Parijs. “De keuze voor dit racistische en seksistische document is in onze ogen een ernstige vergissing”, zei de AEFE in een verklaring, eraan toevoegend dat er een onderzoek loopt en dat het de nodige maatregelen zal nemen.

Opvallend is dat de Franse school in Casablanca de naam draagt van een Fransman die bekritiseerd werd vanwege zijn beweringen dat het Semitische ras inferieur is aan het Arische ras. Renan beweerde dat de Semitische geest beperkt werd door dogmatisme en een kosmopolitische opvatting van beschaving ontbeerde.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.