Racisme tegen Amazigh kind wegens gebrekkig Arabisch

De jonge Idir Moutie nam deel aan een Marokkaanse tv-programma dit weekend om te praten over zijn talent als jongste programmeur van Marokko.  De jonge Amazigh uit Tafraout sprak vol enthousiasme over zijn bezigheid, wel in gebrekkig Dariza/’Arabisch’ aangezien zijn moedertaal het Tamazight is.

Idir en zijn familie hadden nooit verwacht dat zijn verschijning in deze programma zoveel racistische reacties zou aantrekken, enkel en alleen omdat hij gebrekkig Arabisch spreekt in een Noord Afrikaans land.

In de reacties werd hij van alles en nog wat uitgemaakt en gekleineerd. Het woord ”Garbouz”, een van de racistische termen die de pan Arabische fascisten gebruiken tegen de Imazighen, kwam heel vaak voor in de reacties.

In een gesprek met een lokale site veroordeelde de familie van Idir het racisme tegen hun dierbare. ‘Zij moeten zich schamen! Het kind is jong en spontaan en praat niet perfect Dariza, en dan? Wij, als familie, praten dat ook niet perfect!’, aldus zijn oom Hassan Moutie die eraan toevoegde dat de racisten enkel hun niveau laten zien door Idir aan te vallen.

De oom van Idir zei dat de racistische aanval het kind niet zal deren en dat vele internationale onderwijs- en onderzoeksinstellingen belangstelling hebben getoond in Idir en hem hebben bezocht, waarvan London Academy de laatste was.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.