Racisme tegen Riffijnse activisten in de Marokkaanse gevangenissen

Gisteren werd een verklaring gepubliceerd van de Riffijnse activisten Abdelhak El Fahsi, Abdelkarim El Massaoudi en Ismael El Ghabzouri, die vast zitten in de Marokkaanse gevangenis Bourkaiz in Fes, waarin zij praten over het racisme en de slechte behandeling.

Arif News heeft een gedeelte van de verklaring vertaald:
”Verklaring over de gedetineerden van de Riffijnse volksbeweging die vast zitten in de gevangenis der schande en vernedering Bourkaiz te Fes.
Ondertekend door El Ghabzouri Ismael, El Fahsi Abdelhak en El Massaoudi Abdelkarim. Wij dragen alle verantwoordelijkheid voor wat er vermeld wordt in deze verklaring.

Sinds onze komst naar deze gevangenis zijn wij blootgesteld aan fysiek geweld van tijd tot tijd en worden wij constant onderworpen aan belediging en laster in racistische en vernederende taal, die de menselijke waardigheid als gevangenen ondermijnt.
Wij werden ook van elkaar geïsoleerd en elk van ons geplaatst in cellen vol met moordenaars en andere beruchte criminelen, wat ons leven continu in gevaar brengt. In deze cellen slapen wij, in deze kou, op de grond tussen het vuil, de luizen, muizen en kakkerlakken.

Wij worden ook continu geprovoceerd vanwege onze afkomst, zo worden wij continu gefouilleerd en worden wij gedwongen om Arabisch te spreken tegen onze moeders aan de telefoon of wanneer wij elkaar tegen komen in de gevangenis. Zij verbieden ons boeken te lezen die te maken hebben met de Riffijnse geschiedenis en alles wat te maken heeft met het gebied.

Tijdens de familiebezoeken genieten zij terwijl ze ons provoceren. Zo brengen wij de helft van de bezoektijd bij het fouilleren. Wanneer wij de bezoekerszaal betreden is ruim de helft van de toegestane tijd al verloren gegaan. Terwijl wij onze families amper 1 keer in de maand zien vanwege de afstand en de transportkosten. Telefonisch contact met onze families mag enkel 1 keer per week voor maar tien minuten. Een van de ambtenaren staat dan naast de beller om de gesprekken af te luisteren.

Al deze provocaties zijn opzettelijk en bedoeld. Enkel wij worden op deze manier behandeld en alle ambtenaren van de gevangenis weten hiervan.”

De Riffijnse activisten roepen de activisten, de mensenrechtenorganisaties en de Riffijnen in Europa op om ze bij te staan en druk uit te oefenen op het regime. De Riffijnen willen zo snel mogelijk weg uit de Bourkaiz-gevangenis.

Abdelhak El Fahsi, Abdelkarim El Massaoudi en Ismael El Ghabzouri sloten de verklaring af met:  ‘Leve Arif en verdoemd is degene die het verraadt! Liever de dood dan vernedering!’

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.