Racistische Marokkaanse agenten willen ”Riffijnen opvoeden” (video)

Marokkaanse agenten belagen een Riffijn in Nador. Foto uit het archief

Een video die opgenomen werd in een Marokkaanse politiebus in Imzouren onthult het racisme van de Marokkaanse agenten in Arif.

In de video zijn drie jonge Riffijnen te horen terwijl ze de agenten smeken om ze vrij te laten. ”Dit is onrecht”, ”Ik heb niks gedaan chef”, ”ik ben nooit in een politiebureau geweest” en ”ik ging een broodje halen” zeggen de jonge Riffijnen die duidelijk bang waren voor wat ze te wachten staat in het politiebureau.

De Marokkaanse agenten trekken echter niks af van het gesmeek. Volgens de Marokkaanse agenten gaan ze ‘de Riffijnen opvoeden’ omdat ze ‘slim willen zijn’. De agenten beschuldigen de drie Riffijnen van het uitschelden van de Allawitische monarch Mohamed 6.

‘Zeg nu ”leve Arif” dan’ zegt een Marokkaanse agent tegen de jonge Riffijnen. Zij antwoordden met ‘leve de koning’ in de hoop dat ze vrijgelaten worden.

De afgelopen dagen heeft Marokko honderden extra (geheime) agenten gestuurd naar de provincie die gemilitariseerd is sinds de Marokkaanse massamoord op de Riffijnen in 1958/1959. Het aantal checkpoints is opgevoerd en agenten zijn verspreid in bijna elke straat. Willekeurige voorbijgangers worden om identiteitskaart gevraagd en geïntimideerd.

Gisteren werd ook het huis van de ex-politieke gevangene El Fahili om zes uur in de ochtend binnengevallen met veel machtsvertoon. De moeder en andere familieleden van de ex-politieke gevangene werden geterroriseerd. De voormalige gevangene van de Riffijnse volksbeweging was zelf niet thuis.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.