Rapport State Department over marteling Riffijnen en discriminatie jegens Imazighen

Het rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat jaarlijks verschijnt meldt de marteling van de Riffijnse politieke gevangenen door de Marokkaanse veiligheidsdiensten.

Het document zegt dat de Marokkaanse Mensenrechtenorganisatie (CNDH) 35 rapporten over marteling van de Riffijnse activisten had doorverwezen naar het Ministerie van Justitie. Een onderzoek, ingelast door de rechter, bevestigde dat 3 Riffijnse gevangenen te maken hadden met fysiek geweld. ” Het ministerie van Justitie heeft echter geen verdere stappen ondernomen betreft deze zaak”, aldus het rapport.

Het Amerikaanse rapport vermeldt ook de zaak van de Riffijnse advocaat Abdessadek el Bouchattaoui die 20 maanden celstraf en een geldboete van 500 dirham kreeg voor zijn Facebookberichten.

Het rapport besteedde ook aandacht aan de oprichter van RassdMaroc: ”Op 1 februari veroordeelde het Hof van Beroep van Rabat Abdelkabir al-Horr, oprichter en redacteur van de nieuwswebsite Rassdmaroc, tot vier jaar gevangenisstraf voor het goedkeuren van terrorisme, het oproepen tot een verboden demonstratie en het beledigen van staatsgezag in verband met zijn berichtgeving over de Hirak-protesten in de noordelijke Rif-regio”.

Het document besteedde ook aandacht aan de discriminatie van Imazighen door het Marokkaanse regime. Zo meldt het dat er in 2017 negen Amazigh organisaties registratie werden ontzegt.
Het rapport meldt ook dat er nog steeds gevallen zijn waarbij ouders verboden wordt hun kinderen Amazigh namen te geven.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken merkt ook op dat de meeste van de armste regio’s Amazighgebieden zijn en dat het analfabetisme in deze regio’s hoger is dan het nationaal gemiddelde.

Het rapport meldt ook dat de basale diensten in deze onderontwikkelde regio’s ontbreken en dat de Imazighen melden dat hun taal en cultuur snel verdwijnen door de Arabisering.

 

Lees ook:

Racisme tegen Amazigh kind wegens gebrekkig Arabisch

Marokko negeert aanbevelingen VN omtrent Imazighen

Racisme tegen Riffijnse activisten in de Marokkaanse gevangenissen

VN roept Marokko op einde te maken aan discriminatie jegens Imazighen

Herdenking sterfdag Elkhattabi en het gewelddadig antwoord van Marokko