Rechter stelt ANVR in het gelijk in zaak tegen Royal Air Maroc

De Rechtbank van Amsterdam heeft de ANVR in het gelijk gesteld in een vonnis van 8 november tegen Royal Air Maroc (RAM) over het niet (op tijd) terugbetalen van tickets vanwege vluchtannuleringen.

De rechter oordeelde dat het door de RAM gevoerde voucher/refund beleid onrechtmatig was en dat tevens de gehanteerde termijn tot volledige terugbetaling onrechtmatig was. De RAM moet rente over de vorderingen te betalen en is veroordeeld tot betaling van de proceskosten.

Niet op alle punten ging de rechter met de argumenten van de ANVR mee. Voor zover ANVR de vorderingen tot betaling had ingesteld namens de individuele passagiers zijn deze afgewezen omdat onvoldoende was aangetoond dat de vordering in opdracht van en als vertegenwoordiger van de passagiers waren ingesteld. Naast machtigingen is ook een kopie paspoort of ander bewijs nodig dat het machtigingsformulier door hen was ondertekend.

De bodemprocedure werd vorig jaar door de ANVR en 14 reisagenten aangespannen tegen RAM vanwege de in eerste instantie weigerachtige en later zeer trage terugbetaling van refunds aan ANVR leden. Deze klacht betrof zowel tickets die als los vliegticket waren verkocht als tickets die onderdeel waren van een pakketreis.

Het Marokkaanse staatsbedrijf RAM claimde eerst dat de Nederlandse rechter niet bevoegd was om deze rechtszaak te behandelen, wat voor vertraging zorgde. Maar de claim hield inhoudelijk geen stand en de procedure kon voortgezet worden.

In de laatste maand voorafgaand aan het vonnis bleek dat Royal Air Maroc alle restituties inmiddels had voldaan. ANVR heeft besloten de procedure niet in te trekken maar voort te zetten.

“De ANVR is destijds met agenten de procedure gestart omdat diverse luchtvaartmaatschappijen waaronder RAM het vertikten de consument en touroperator op tijd terug te betalen. De procedure en dreiging hiermee richting andere luchtvaartmaatschappijen heeft de terugbetalingen zeker versneld en dat is de eerste winst geweest”, verklaarde Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.