Renovatie Amazigh ‘piramide’ officieel hervat

De renovatie van de Medghacen royale mausoleum, die in 2018 om onbekende redenen werd opgeschort, zal binnenkort moeten worden hervat, kondigde de Algerijnse minister van Cultuur Malika Bendouda aan.

Tijdens een bezoek gisteren aan de site, gelegen op 30 km ten noorden van de stad Batna in de Aures, onthulde de minister dat de regering een budget van 150 miljoen dinar heeft gemobiliseerd om de renovatie te hervatten.

Volgens een onderzoek dat is gedaan naar de mausoleum, is het monument van een zeldzaam inheems type begrafenisgraf dat wordt toegeschreven aan de Amazigh-voorouder van de Massyle-dynastie. Het monument dateert uit het begin van de 3e eeuw voor Christus. Het graf is sinds 1968 door Algerije geclassificeerd als nationaal erfgoed en is een officiële kandidaat voor classificatie op de Unesco-werelderfgoedlijst.

Maar het Medghacen monument lijdt. In 2008 werd het door het World Monument Fund (WMF) uitgeroepen tot een van de 100 meest bedreigde monumenten ter wereld. Werkzaamheden die in deze periode werden uitgevoerd door de Algerijnse autoriteiten zorgden ervoor dat een deel van het gebouw instortte.

In 2010 werd de ‘Vereniging van Vrienden van Medghacen’ opgericht om het monument op de agenda te zetten. De vereniging begon haar actie met de oprichting van een jaarlijkse internationale marathon, genoemd naar het monument en waarvan de route eindigt aan het mausoleum. Het evenement trok meteen de aandacht van de media en de publieke opinie.

De inspanningen van de vereniging wierpen hun vruchten af en in 2015 kwam er subsidie van de Europese Unie voor een solide restauratieproject.

Eind 2015 voerde een team onder leiding van Mahfoud Ferroukhi archeologische onderzoeken uit en behaalde veelbelovende resultaten. De derde fase is toevertrouwd aan het bureau van Louis Berger, voor het ontwerp van de architecturale en technische projecten en het toezicht op de renovatie van de site. Om nog onbekende redenen is deze studie niet gevalideerd op de afdeling van Azeddine Mihoubi. Sterker nog, in november 2018 schortte het ministerie het renovatieproject Medghacen op zonder de betrokken partijen te informeren, schrijft El Watan.

De voorzitter van de Vereniging van Vrienden van Medghacen, Azeddine Guerfi, is verontwaardigd over het besluit van het Bouteflika-regime en draagt de autoriteiten de volledige verantwoordelijkheid voor het falen van het project.

De voorzitter zegt dat het monument nieuwe hoop heeft met de komst van een nieuwe minister van Cultuur en nieuwe ambtenaren.
De vereniging zette een nieuw project op dankzij de betrokkenheid van experts. Het project is geaccepteerd door het ministerie van Cultuur en opgenomen in de begroting. De vereniging overtuigde ook de internationale ngo World Monument Fund om Amerikaanse financiering van ongeveer 500.000 dollar vrij te maken.

Project PRET-I (Programma voor Onderzoek, Studies en Renovatie en Verbetering van het Imedghassen Mausoleum, Batna, Algerije) ging gisteren officieel van start en zla vijf jaar duren. Het bestaat uit 5 fasen, namelijk: onderzoek, studie, werk, opleiding en communicatie. Het zal worden bestuurd door overheidsinstellingen, maar ook door de vereniging.

Dit is de eerste keer dat het maatschappelijk middenveld een voorstel heeft gedaan en erin is geslaagd de staat een project van deze kwaliteit en omvang te laten valideren. Een prioritair en strategisch project dat de weg kan effenen voor een nieuwe benadering van erfgoed om het te versterken en te integreren in een economische en toeristische benadering.

Volgens Ibn Khaldoun is Madghis, waarnaar het monument vernoemd is, de voorouder van de volgende Amazigh groepen: Zenata (waaronder de Riffijnen en Ichawiyen), Ait/Banu Ifran, Maghrawa (Imgharen), Marinid, Ziyyanid en Wattasid.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.