Renovatie tank die deelnam aan oorlog tegen Arif republiek (video)

Na maanden renovatiewerkzaamheden op een militaire basis, heeft het Spaanse leger nieuw leven geblazen in een van zijn belangrijkste tanks. Een FT-17 die een belangrijke rol speelde in het verslaan van het Riffijnse leger in de jaren twintig van de vorige eeuw.

De renovatie komt 100 jaar nadat de tank Renault FT-17 in dienst trad in het Spaanse leger. De tank zal worden getoond op een militaire basis in Madrid ”om de soldaten te herdenken die in de loop der geschiedenis voor Spanje hebben gestreden”, aldus een Spaanse militaire functionaris.

Het Spaanse leger heeft, in samenwerking met andere instellingen, sinds juni 2012 gewerkt aan de renovatie van de tank. De Renault FT-17 werd volledig ontmanteld alvorens het in 2016 weer in elkaar werd gezet, nadat de beschadigde onderdelen gerepareerd werden.

In 1918 kocht Spanje drie van deze tanks van het Franse bedrijf Renault voor een bedrag van 60.000 Franse Franc. De tanks ondergingen verschillende tests in aanwezigheid van de Spaanse koning Alfonso XIII.

De escalatie van de oorlog tegen Arif republiek en de desastreuze Spaanse nederlaag in Anoual dwong Madrid 11 nieuwe FT-17’s aan te schaffen. In 1922 namen deze nieuwe tanks actief deel aan de oorlog tegen het Riffijnse leger. In 1925 namen 12 FT-17’s, onder de supervisie van de latere dictator Francisco Franco, deel aan de Spaanse amfibische landing in  Al Hoceima waarbij de hoofdstad Ajdir omsingeld en ingenomen werd.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.