Riffijnen oorzaak van de vervanging van ambassadeur El Ballouki?

De regeringsgezinde Hespress heeft een uitgebreid artikel besteed aan de vervanging van de Marokkaanse ambassadeur in Nederland. Waarin zij een moeilijke taak voorspellen voor de nieuwe ambassadeur Mohamed El Basri die de ‘Riffijn Abdelwahhab El Ballouki heeft vervangen’, aldus de nieuwssite met ruim 14 miljoen volgers op Facebook.

Het artikel begon met een korte samenvatting over de relatie tussen Rabat en Den Haag, die volgens de nieuwssite, gespannen is. De oorzaak van deze verslechterende verhouding tussen de twee koninkrijken is volgens Hespress de Riffijnen. De site noemt twee oorzaken: De rechtbank die de Riffijnse Nederlander Said Chaou weigert uit te leveren aan Marokko en de solidariteit van Nederlandse parlementariërs met de Riffijnse volksbeweging.

Hespress, dat omschreven wordt door zowel de Riffijnse als Marokkaanse activisten als ‘spreekbuis van het Marokkaanse regime’, sprak over dit onderwerp met de Nederlander Halim El Madkouri. De laatste , die onlangs thee en koekjes nuttigde met de Marokkaanse ambassadeur in Zuidland en vorig jaar berecht werd voor fraude met subsidiegeld, werd door Hespress geïntroduceerd als ”Dr. Halim El Madkouri, expert in internationale betrekkingen”.

Volgens El Madkouri is de relatie tussen de twee landen goed en is er geen crisis tussen de twee regeringen maar enkel miscommunicatie en verschil in visie die de situatie hebben doen escaleren.

Halim El Madkouri zei dat de Nederlandse diplomaten genoodzaakt waren gebruik te maken van populistische toespraken, over de Riffijnse volksbeweging, om de wind uit de zeilen te nemen van rechtse partijen. Halim vindt dat Rabat niet genoeg kennis heeft over de nieuwe politieke landschap in Nederland, noch het feit dat de Nederlandse minister genoodzaakt was iets te zeggen, over de Riffijnse volksbeweging, voor de simpele reden dat hij de zorgen en angsten van een half miljoen Nederlanders, met roots in dat gebied, niet kan negeren.

”De Nederlandse expert en onderzoeker”, volgens de regeringsgezinde Hespress, verwacht niet dat de nieuwe ambassadeur deze twee dossiers zal oplossen. El Madkouri vervolgt: ” De nieuwe ambassadeur zal worden gedwongen een bredere diplomatieke agenda te hanteren, omdat er andere dossiers van belang zijn voor de twee landen, zoals immigratie, veiligheid en de Marokkaanse betrekkingen met de Europese Unie en de rol van Nederland daarin”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.