Riffijnenhater Adil Ramzi wil dat Ihattaren voor Marokko uitkomt

De huidige jeugdtrainer bij PSV, Adil Ramzi, zei dat hij hoopt dat de Rifijnse Nederlander Mohamed Ihattaren alsnog kiest voor het Marokkaans elftal. Ramzi beweerde dat hij een belangrijke rol speelde in de ontwikkeling van Mohamed Ihattaren.  “Natuurlijk hoop ik dat een speler van zijn kaliber voor het Marokkaans elftal speelt en de Marokkaanse vlag draagt”, zei hij tegen een Marokkaanse journalist.

Op de vraag of hij Ihattaren kan overhalen, reageerde Ramzi met: ‘Misschien kan ik een lekkere Tajine voor hem klaarmaken. Dan vliegt hij direct naar Casablanca’.

Adil Ramzi heeft in 2006 uitgehaald naar de Riffijnen in Nederland. In een interview met de toenmalige FC-Utrecht.nl beschuldigde Adil Ramzi de Riffijnen van alles wat negatief is.

Een deel van het interview van de Marokkaan over de Riffijnen in Nederland, waar Mohamed Ihattaren onderdeel van uit maakt: “Het was bij ons zo bloedheet, dat je niet allerlei explosieve dingen kon doen. Wij speelden meer in één tempo, met veel balcontacten. Wij genieten van het voetbal. Een paar acties per wedstrijd is te weinig voor ons. Uit het koelere noorden van Marokko komen wel veel ‘momentenvoetballers’. Dat zijn sowieso heel andere mensen dan de Marokkanen uit het midden en zuiden van het land. Zuidelijke Marokkanen zijn warmer. Als het klikt met een vreemde, dan stellen we ons helemaal open. Wij zijn vrolijk, lachen veel. Marokkanen uit het noorden zijn meer op zichzelf. Toen die mensen in de jaren zeventig naar Nederland gingen om als gastarbeider te werken, bleven ze in hun eigen kringetje hangen. Ze hebben niet geprobeerd te integreren. Wij Zuid-Marokkanen willen dat juist wel. Het zuidelijke deel is ook vrijer, meer ontwikkeld, dankzij het toerisme. Als ik terugga naar Marokko en praat met mijn broer, dan zitten we op hetzelfde niveau. De ‘gastarbeiders’ leven in feite nog in de jaren zeventig. Ze komen van het traditionele platteland en houden hun lage niveau vast. Hun kinderen zitten in twee verschillende werelden. Op school is het modern, thuis moeten ze terugschakelen. Sommigen raken de weg kwijt, criminaliseren of radicaliseren. Slechts een klein deel integreert volledig en maakt carrière. Marokko heeft een negatief imago gekregen. Daar baal ik van. Eigenlijk zouden alle Nederlanders eens naar Marokko moeten gaan om te zien hoe wij echt zijn, dat wij wel degelijk modern en open zijn. Ik ben nu nog vrijgezel, maar richt me echt niet alleen op moslimmeisjes. Nederlands, Surinaams, Marokkaans; alles is welkom. Zolang ze mijn godsdienst respecteert, is er geen enkel probleem. Ze hoeft zich echt niet te bekeren. Ik ben een moderne man.