Riffijns kind slachtoffer Marokkaans racisme in Al hoceima

De intensivering van de militarisering, repressie en de verandering van de demografische kaart van Arif neemt met de dag ergere vormen aan. Wat een Riffijns kind gisteren overkwam in de stad Al Hoceima geeft een beeld van wat er al een tijd gaande is in dit gebied.

Een arm kind, amper tien jaar oud, verkoopt donuts in de straten van Al Hoceima om zijn familie te helpen onderhouden. Gisteren was dit kind in de Parki plein in het centrum van de stad. Hier benaderde hij iemand of hij donuts wilde kopen van hem. De laatste, aan zijn taal te herkennen dat hij van buiten Arif komt, keek het kind minachtend aan en sloeg het blad met donuts op de grond.

Omstanders konden niet veel doen, omdat de Riffijn altijd de boosdoener is in de ogen van de Marokkaanse repressietroepen. De arrestatie, verkrachting, marteling en racistische gescheld en behandeling van honderden Riffijnen het afgelopen twee jaar speelde een belangrijke rol in het zaaien van angst onder de lokale bevolking.

Het kind stond perplex en vocht om zijn tranen te bedwingen. Uiteindelijk verzamelde hij de kracht en vroeg hij de dader waarom hij dat deed en wie de schade gaat betalen?

De Marokkaan verliet de plaats nadat een menigte verzamelde en kwam snel terug met twee Marokkaanse politieagenten die overal zijn te vinden in de gemilitariseerde stad. Een agent sommeerde het kind met een dreigende toon zijn donuts op te rapen, zijn collega pakte het kind op bij zijn t-shirt en verjoeg hem uit het plein.

Een van de ooggetuigen van deze racistische daad heeft er vandaag over geschreven (zie screenshot onderaan) en zei dat hij niet kon slapen door wat hij zag. Zelfs een bericht plaatsen op Facebook vergt veel lef in Arif. Omdat Marokko kritische geluiden, ook op social media, arresteert en opsluit!

De Verenigde Naties heeft Marokko onlangs gevraagd einde te maken aan het racisme jegens de Imazighen. Marokko reageerde echter met het ontkennen ervan!

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.