Riffijnse activist gefolterd en vastgeketend in Marokkaanse gevangenis

De Riffijnse activist Hossain El Ghalbzouri die vast zat in Ain Aicha in Taounate verdween nadat hij in hongerstaking ging tegen de slechte en racistische behandeling door de gevangenisdirectie en cipiers.

Zijn familie wist ruim 20 dagen niks over hem noch waar hij zat. Nadat de gevangenisdirectie de familie bekend maakte dat Hossain niet meer zit in Ain Aicha vreesde de familie voor het ergste en ging op zoek naar Hossain El Ghabzouri in verschillende Marokkaanse gevangenissen, maar tevergeefs.

Na ongeveer drie weken kreeg de broer van Hossain El Ghalbzouri gisteren een telefoontje uit de Tolal 2 gevangenis in Meknes. Het was Hossain El Ghalbzouri maar zijn stem was bijna niet te herkennen door wat hij de afgelopen drie weken kreeg te verduren.

De Riffijnse activist die veroordeeld is tot drie jaar celstraf voor zijn betrokkenheid bij de Riffijnse volksbeweging mocht maar heel kort bellen, dus veel details over zijn foltering is niet bekend. Hossein werd verplaatst van de gevangenis in Taounate naar de gevangenis in Meknes, waar hij 18 dagen in een isoleercel doorbracht als straf voor zijn hongerstaking.

Zijn broer zegt dat Hossain bloot is gesteld aan de ergste vormen van fysieke en mentale marteling en dat de sporen van dit geweld nog steeds te zien zijn op zijn lichaam. Zo werden de handen en voeten van de Riffijn vastgeketend met ijzeren kettingen voor een lange periode en werd hem de basale rechten zoals voedsel en medicatie ontzegt.

Hossain El Ghalbzouri groet iedereen die solidair is met hem en zijn familie roept op om hun dierbare van deze erbarmelijke situatie te redden voor het te laat is.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.