Riffijnse activist herwint vrijheid na 4 jaar gevangenis

De Riffijnse activist Mounir Ben Abdellah is vandaag vrijgekomen nadat hij zijn gevangenisstraf van vier jaar heeft uitgezeten.

Sinds gisteren circuleerden berichten op sociale media van Riffijnen die opriepen hem te gaan verwelkomen. Het Marokkaanse regime besloot daarom hem in de vroege ochtend vrij te laten om zijn familie en vrienden geen tijd te geven hem te komen verwelkomen.

De Riffijn heeft zes dagen extra vastgezeten omdat hij weigerde een boete te betalen. Mounir Ben Abdellah weigerde de boete te betalen omdat hij het Marokkaanse vonnis niet erkent en vast houdt aan zijn onschuld.

Mounir kon in 2018 al vrijkomen als hij een kant-en-klare gratieverzoek had ondertekend. Het antwoord van de Riffijn toen was ook dat hij onschuldig is en geen crimineel om gratie te vragen.

In 2020 riep de Werkgroep Arbitraire Detentie van de Verenigde Naties Marokko op om Mounir Ben Abdellah onmiddellijk vrij te laten en hem het recht op schadevergoeding te verlenen. Marokko heeft dat echter links laten liggen en Mounir werd nog slechter behandeld als wraak omdat zijn dossier de VN bereikte.

De vader van Mounir, die vier jaar heeft gewacht om zijn zoon weer te omhelzen, overleed drie weken geleden. Naast zijn familie en vrienden werd Mounir ook verwelkomd door voormalige politieke gevangenen, waaronder Ahmed El Khattabi.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.