Riffijnse activisten herdenken El Khattabi in de Marokkaanse gevangenis

De activisten van de Riffijnse volksbeweging in de Oukkacha-gevangenis in Casablanca, hebben afgelopen woensdag de dood van de Riffijnse verzetsheld Abdelkrim El Khattabi herdacht.
In de avond van dinsdag 5 februari liep Mahmoud Bouhannouch de cellen van de Riffijnse gevangenen langs en deelde gevouwen papiertjes uit. Op de geïmproviseerde uitnodigingen stond de plek en de tijdstip waarop de gevangenen de volgende dag zouden verzamelen, zonder een reden te geven waarom ze daar aanwezig moesten zijn.

Op woensdag 6 februari, de dag waarop Abdelkrim El Khattabi het leven verliet in 1963 in zijn ballingschap in de Egyptische hoofdstad, kwamen de Riffijnen bij elkaar bij de plek die hen verteld werd door Bouhannouch. Bij hun aankomst vonden zij een geïmproviseerde dodenkist met de foto van Abdelkrim El Khattabi erop. Naast de kist stond een bord, die de gevangenen gebruiken om elkaar talen te leren, met de volgende tekst: ”De kleinkinderen van El Khattabi herdenken zijn 56ste sterfdag, denk na in kalmte en sla hard toe… Het gedachtegoed van Moulay Mohend (Abdelkrim El Khattabi) leeft nog voort en breidt uit”. Rondom de kist waren er 38 bloemen, Bouhannouch wist ze gedurende een lange tijd te plukken uit de Recreatieplein van de gevangenis. Het aantal bloemen staat gelijk aan het aantal Riffijnse activisten in de Oukkacha-gevangenis.

De dynamo van de Riffijnse volksbeweging, Nabil Ahamjik, startte de ceremonie met het scanderen van leuzen. Een bezem werd omgetoverd tot een microfoon, Mahmoud Bouhannouch nam de ‘microfoon’ in hand en gaf een toespraak over de sterfdag van Moulay Mohend en het belang van de herdenking ervan.

Docent Mohamed Jelloul nam het woord na Bouhannouch en sprak uitgebreid over de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van de Riffijnse verzetsheld. Na Jelloul sprak Ibrahim Abeqqoy spontaan over de biografie van Abdelkrim El Khattabi. Nabil Ahamjik nam hierna het woord om te praten over de relatie tussen de Riffijnse volksbeweging en het gedachtegoed van El Khattabi. Mohamed El Haki nam het woord en vertelde de aanwezigen dat de offers die zij brengen een plicht is en dat geduld de sleutel is voor de overwinning. De leider van de Riffijnse volksbeweging, Nasser Zafzafi, sprak over de noodzaak loyaal te zijn aan deze grote held en zei dat wat de activisten lijden in het niks valt vergeleken met de offers van de voorouders die ervoor kozen hun levens op te offeren voor de verdediging van Arif en zijn vrijheid.

De rest van de Riffijnse gevangenen kwamen ook aan het woord. Daarna tekenden ze allemaal in een geïmproviseerde gastenboek die Bouhannouch heeft geverfd in het geel. De Riffijnse activisten hebben afgesproken om volgend jaar de herdenking van de Riffijnse verzetsheld weer samen te vieren en handtekeningen te plaatsen in het gastenboek, of ze nou gevangen of vrij zijn.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.