Riffijnse Belgen genomineerd voor Emancipatieprijs

Deze week zijn de elf genomineerden voor de 21ste Emancipatieprijs bekend gemaakt. De prijs wordt sinds 1996 jaarlijks door de Vereniging voor Ontwikkeling van Emancipatie van Moslims (VOEM) uitgereikt aan mensen of organisaties die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet op het gebied van emancipatie. De genomineerden kunnen in de prijzen vallen voor de vier categorieën: Cultuur – Gemeenschapsvorming – Educatie – Maatschappelijke activering.

Een van de genomineerden is de Belgische Riffijnse Btisam Akarkach voor haar boek ‘Opstand in de Rif’. Een boek over het ontstaan van de Riffijnse volksbeweging – de Hirak- en de achterliggende problematiek in de Rif. Naast schrijven doceert Btisam onder andere sociologie aan de hogeschool Karel de Grote in Antwerpen.

Naast Btisam Akarkach maakt ook de jonge Nederlandse Riffijnse journaliste Sakina Elkayouhi kans op de prijs. Sakina lid van de jongerenmedia-agentschap StampMedia staat bekend om haar scherpe en kritische discourse over diversiteit en jongerencultuur.

De emancipatieprijs, een ontwerp van de kunstenaar Awos Ward zal op donderdag 6 december worden uitgereikt door de burgemeester van Mechelen, Bart Somers, in het Vredescentrum in Antwerpen. Naast de prijsuitreiking zullen ook muzikale- en literaire optredens plaatsvinden waaronder een lezing van de Belgische Riffijnse schrijfster Rachida Lamrabet over haar boek ‘Vertel het iemand’.

Arif News wenst alle genomineerden, in het bijzonder Btisam Akarkach en Sakina Elkayouhi veel succes!

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.