Riffijnse gedetineerde overleed door vergiftiging en het regime ontkent

De 27-jarige Mourad Hamdioui overleed een maand geleden na vijf dagen in de gevangenis. Zijn moeder zei in een emotionele video dat haar zoon sporen had van marteling en vroeg om een onderzoek naar de doodsoorzaak van haar dierbare.

Direct na de berichtgeving over de verdachte dood van Mourad kwam het ”Directoraat-Generaal voor gevangenisbeheer en re-integratie” met een bericht naar buiten waarin de marteling wordt ontkend, in de verklaring staat ook dat de Riffijn overleden is aan een hartaanval.

De lokale afdeling van de Marokkaanse vereniging voor mensenrechten in Nador pakte de zaak op en na het bestuderen van het medisch rapport, opgesteld door de artsen van het ziekenhuis in Nador, blijkt dat vergiftiging de oorzaak was van de dood van Mourad Hamdioui.

De mensenrechtenorganisatie heeft een brief gericht aan het ”Directoraat-Generaal voor gevangenisbeheer en re-integratie”. In de brief stelt de organisatie het gevangenisbeheer verantwoordelijk voor de dood van Mourad Hamdioui. De vereniging vraagt ook om de oorzaken van vergiftiging en marteling van de overledene in de gevangenis van Selouane te onthullen en de verantwoordelijken te straffen.