Riffijnse gevangenen mogen vrij mits ze ‘geen problemen veroorzaken’

Een anonieme Marokkaanse militaire bron heeft tegen de Spaanse krant El Diario gezegd dat de Marokkaanse koning de Riffijnse politieke gevangenen wil vrijlaten mits ‘ze niet opnieuw voor problemen zorgen’. ‘Het idee van de koning is om met hen tot een akkoord te komen, zodat ze niet opnieuw voor problemen zorgen’, aldus de bron.

Het dossier van de Riffijnse politieke gevangenen is volgens de Marokkaanse militair een prioriteit omdat ‘Nederland Marokko blokkeert’. De Riffijnse kwestie moet volgens de militair opgelost worden ‘omwille van internationale kwesties, maar ook om de buitenlandse investeringen die in het gebied zijn gepland toe te laten’.

Wat deze buitenlandse investeringen zijn heeft de Marokkaanse militair niet gezegd, maar hij bedoelt waarschijnlijk de hotels en villa’s van rijke Arabieren uit de Golfstaten in de baai van Al Hoceima. Een project waar de Riffijnse volksbeweging tegen is omdat er gevreesd wordt dat het project bedoeld is voor sekstoerisme.

Volgens de Spaanse krant moeten de Riffijnse politieke gevangenen een akkoord sluiten met het regime om vrijgelaten te worden. De krant zegt dat de politieke gevangenen een document moeten ondertekenen en voegt eraan dat de inhoud van dit document nog geheim is.

El Diario suggereert wel dat afstand nemen van de Amazigh identiteit een van de voorwaarden is. ‘Bij de vrijlating van de laatste groep politieke gevangenen verdween het Amazigh symbool (drie vingers in de lucht) en werd vervangen met een vuist in de lucht’, schrijft de krant. Dit komt overeen met de woorden van een ex-politieke gevangene die onlangs liet weten dat Marokko geen problemen heeft met de eisen van de volksbeweging maar met het groeiend bewustzijn onder de Riffijnen.

Ahmed Zefzafi, de vader van Nasser Zefzafi, zei onlangs in een live stream dat zijn zoon niet gemummificeerd naar buiten wil komen. Hij doelt hiermee op de voorwaarden van de Marokkaanse staat die de activisten verbiedt om zich te bemoeien met bepaalde zaken die tot nu toe geheim zijn voor het publiek.

Lees ook:

Mohamed Jelloul: ‘ik wil waardigheid en geen brood’

Nasser Zefzafi en Nabil Ahamjik in hongerstaking, oproep tot solidariteit

Mislukte zelfmoordpoging politieke gevangene Achraf Moudid

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.