Riffijnse humor als antwoord op de leugens van het gevangenisbeheer

Om de aandacht af te leiden van de marteling en racistische behandeling waaraan de Riffijnse gevangenen bloot werden gesteld, beweerde het ”Directoraat-Generaal voor gevangenisbeheer en re-integratie” dat de Riffijnen cipiers zouden hebben aangevallen.

Volgens het hoofd van de gevangenisbeheer, Mohamed Saleh Tamek, werden verschillende cipiers naar het ziekenhuis overgebracht nadat zij aangevallen werden door de Riffijnse politieke gevangenen. Tamek hield het hier niet bij en publiceerde verschillende stukken waarin hij zijn geweld tegen de Riffijnen rechtvaardigt ”omwille de veiligheid en eenheid van het vaderland”. Mohamed Saleh Tamek is een Saharaan die meerdere malen heeft vastgezeten voor zijn strijd voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara en zijn banden met de Polisario, voordat hij zijn standpunten radicaal veranderde in ruil voor een hoge positie.

Het ”Directoraat-Generaal voor gevangenisbeheer en re-integratie” publiceerde foto’s van zogenaamde cipiers die mishandeld zouden zijn door de Riffijnse gevangenen. Een van de foto’s werd ’s nachts gemaakt terwijl de mishandeling van de Riffijnen overdag was. Op een andere foto is een cipier te zien die buiten bewustzijn is maar wel weet zijn vingers door elkaar te kruizen, terwijl zijn collega, die naast hem ligt, naar de fotograaf kijkt. Dezelfde cipier die naar de fotograaf keek is op een andere foto te zien terwijl hij zijn ogen sluit. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe Mohamed Saleh Tamek het toneelstuk van de foto’s in elkaar heeft gezet om het geweld en racisme tegen de Riffijnse politieke gevangenen te rechtvaardigen.

Niet lang na de publicatie van deze foto’s hebben de Riffijnen gereageerd met soortgelijke foto’s waarbij de spot gedreven wordt met de hele situatie, gepaard met de hashtag ”Nasser Zefzafi heeft me geslagen”.

 

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.