Riffijnse jongeren de zee ingejaagd door repressie en armoede (video)

Deze boot is op 7 juli vertrokken vanuit 1 van de strandjes in Alhoceima met Europa als bestemming. Zij hebben de oversteek overleefd en bevinden zich momenteel in Spanje.

Sinds het neerslaan van de vreedzame protesten in Arif kent het gebied een nog grotere aanwezigheid van de Marokkaanse veiligheidsdiensten. De repressie is groot, correspondent Koen Greven die onlangs geweerd werd uit Alhoceima meldde dat politieagenten te vinden zijn in elke straat in de stad.

De grimmige sfeer veroorzaakt door de grote aanwezigheid veiligheidsdiensten speelt ook de lokale economie parten, in een gebied dat al leed aan een economische malaise.

Onder deze omstandigheden hebben duizenden Riffijnen de oversteek gemaakt naar Europa. Een grotere aantal is dat nog van plan.

Het oversteken in deze kleine bootjes blijft gevaarlijk. Afgelopen vrijdag werd een lichaam zonder hoofd aangespoeld op een strand in Nador. Dankzij zijn identiteitskaart die hij in een plastiekzakje had vast gebonden om zijn lichaam, wisten de autoriteiten het slachtoffer te identificeren.

Het zou gaan om een jongere uit Taza met de naam Youssef Salaf. Een andere vriend van hem genaamd Youssef Kariouh en de rest met wie hij de oversteek waagde zijn nog spoorloos.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.