Riffijnse migranten filmen oversteek naar Spanje (video)

Een video dat sinds kort circuleert op Social Media laat een groep Riffijnse migranten zien die de oversteek maakt naar Spanje. De Riffijnen, allen uit de provincie Al Hoceima, scandeerden leuzen van de Riffijnse volksbeweging en zeggen dat ze Arif zijn ontvlucht omdat Marokko het gebied marginaliseert.

Het groepje uit onder meer Imzouren, Ait Bouayach en Chaqran vertrokken tijdens het vastenmaand. Eén van de jongeren aan boord had de oversteek niet gepland maar was toevallig op het strand toen de groep wilde vertrekken. Hij greep zijn kans en sprong mee in de boot.

Het is niet toevallig dat deze Riffijnen hun leven riskeren om hun gebied te ontvluchten. De provincie Al Hoceima is namelijk sinds 1958 als militaire zone verklaard na een verschrikkelijke massamoord van het Marokkaanse leger, geleid door de toenmalige kroonprins Hassan II.
Sinds het neerslaan van de protesten van de volksbeweging, die in 2016 begon na het vermorzelen van de visverkoper Mohsin Fikri in Al Hoceima, is de militarisering van het gebied opgevoerd. Ironisch! Want één van de eisen van de Riffijnse betogers was het opheffen van het koninklijk decreet dat het gebied tot een militaire zone verklaart!

Sinds het repressief antwoord van het Marokkaanse regime op de betogers van de Riffijnse volksbeweging, dat resulteerde in arrestaties, martelingen en doden, zijn duizenden Riffijnen hun gebied ontvlucht. ”De migratie van de Riffijnen zal niet stoppen zolang Marokko het gebied marginaliseert en onderdrukt”, aldus een lid van ‘Freedom & Human Rights Organisation’ (FHRO).

”De EU moet snappen dat deze mensen niet graag hun land verlaten maar dat dit het resultaat is van een combinatie van repressie door de staat en het ontbreken van een toekomstperspectief door de marginalisering van het gebied! De EU geeft al zoveel subsidies aan Rabat in dit kader, maar het probleem is dat het geld zijn weg niet vindt naar degenen voor wie het bedoeld is!” voegt het lid van FHRO aan toe.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.