Riffijnse migranten mishandeld en bestolen door racistische Marokkaanse agenten

Een groep Riffijnse migranten uit de provincie Al Hoceima werd gisteren onderschept door de Marokkaanse marine. De groep van 16 Rifijnen  werd een uur na hun vertrek gearresteerd voor de kust van Al Hoceima.

Het geweld, zowel mentaal en fysiek, begon al aan boord van de boot van de marine, maar intensiveerde toen ze overhandigd werden aan de politie.

De Riffijnen, geboeid, werden geslagen en uitgescholden voor onder meer ‘Wled Spanyol’, Marokkaans voor ‘bastaards van de Spanjaarden’.
De racistische Marokkaanse politieagenten hebben ook belangrijke sommen geld gestolen van de Riffijnen. Het geld, in euro’s, was bedoeld om zichzelf te onderhouden bij aankomst in Spanje.

Na 20 uur vernedering, mishandeling en racisme kwamen de Riffijnen vrij, waarna een deel van hen het verhaal naar buiten bracht. Ook de nieuwssite Arrif Daily bevestigt de marteling, racisme en diefstal waarmee de Riffijnen te maken kregen.

Sinds juli vertrekken bijna dagelijks jetski’s en migratiebootjes vol Riffijnse jongeren richting Spanje. De Riffijnen vertrekken massaal vanwege het gebrek aan een toekomstperspectief, gepaard met de toename van de Marokkaanse repressie en racisme in Arif.

Marokko ontvangt jaarlijks geld van onder meer de Europese Unie voor de ‘verbetering van mensenrechten’. Rabat ontkent altijd het bestaan van politiegeweld ondanks de vele getuigenissen van slachtoffers en de verdachte ‘dood‘ van burgers in politiebureaus.

De Verenigde Naties had in 2019 Rabat opgeroepen om een einde te maken aan de discriminatie jegens de Imazighen, maar Rabat geeft voorlopig daar geen gehoor aan.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.