Riffijnse Nederlanders doen mee aan nationale boycot

De zomervakantie komt bijna aan zijn eind in Noord-Brabant. Veel Riffijnse Brabanders die op vakantie waren in Arif zijn al terug gekeerd. ArifNews heeft met drie Riffijnse Brabanders uit Roosendaal gesproken over de boycot die gaande is in Marokko;

  • Abdelkhaleq A. is een zakenman rond de 60 jaar. Hij is getrouwd en heeft kinderen. Abdelkhaleq gaat naar alle protesten in Nederland en België. Hij vertelt ArifNews dat de relatie met zijn beste vrienden niet meer de oude is, omdat zij pro-regime zijn. Ze zijn eigenaars van een bekende benzinepomp in de provincie Alhoceima, die brandstof afneemt van Afriquia dat geboycot wordt door een groot deel van het volk.

Abdelkhaleq geeft toe vaker bij hen te zijn geweest: “Ik ga langs om koffie te drinken en niet om te tanken, want ik heb ze duidelijk gemaakt dat ik meedoe aan de nationale boycot”. De Brabander zei dat hij ruzie had met de ober die daar werkt. ”Hij bracht mij een kop koffie met een flesje Sidi Ali water. Ik vroeg hem om een ander merk water, omdat Sidi Ali ook geboycot wordt”. De ober vond dit niet leuk, waardoor er een woordenwisseling ontstond voordat de bazen (vrienden van Abdelkhaleq) van de ober ingrepen.

De Brabander zegt dat zijn vrienden de boycot wel hebben gevoeld door het aantal klanten die komen tanken. Maar volgens hem heeft dat op financieel gebied geen gevolgen voor de eigenaars. ”Er zit weinig winst op de brandstof, op 30 ton brandstof maak je slechts duizend euro winst. De eigenaars van zulke tankstations halen hun winst merendeels uit het café, restaurant en de autogarage die ook onderdeel zijn van hun bedrijf”.

Abdelkhaleq zei dat hij zich hield aan de boycot en dat hij geen Centrale, Afriquia of Sidi Ali producten heeft gekocht.

 

  • Majid, rond de 45 jaar, is getrouwd en heeft kinderen en zit ook in het bedrijfsleven. Hij heeft een zaak in Roosendaal. Hij vertelde ArifNews dat Centrale en Sidi Ali bijna nergens te bekennen zijn in de provincie Alhoceima, vooral in Ait Bouayach en Imzouren. ”Ik heb geen cent uitgegeven aan 1 van die merken, noch getankt bij Afriquia of bij de Marjane mijn boodschappen gedaan”, vertelt hij trots.

Majid zegt ook dat een supermarkt van een bekende verklikker in Ait Bouayach geboycot is. “Ik ben daar geweest op een maandag, de dag van de wekelijkse markt op een paar meter afstand van de supermarkt”. Majid zegt dat de supermarkt helemaal leeg was en dat zijn vriend niet naar binnen wilde, uit angst dat de burgers gaan denken dat zij ‘Ayyacha’, pro-regime, zijn. Wat Majid opviel, is dat er naast andere merken zoals Arif en Ciel veel Spaans water wordt verkocht in Alhoceima.

Majid is optimistisch over de boycot en is ervan overtuigd dat het effect zal hebben. Hij zegt dat de boycot het nieuwe wapen is van het volk, gezien de straten bezaaid zijn met repressietroepen.

 

  • M. el M. is rond de 40 jaar, getrouwd, heeft kinderen en is ex-professioneel bokser. Ook deze Riffijnse Brabander gaf aan zich te hebben gehouden aan de boycot tijdens zijn vakantie in Arif. “Geen Sidi Ali, maar Chaouen of Arif water. Geen Centrale maar Jaouda melk en geen één keer getankt bij Afriquia.” ”Een keer stopte ik per ongeluk bij een tankstation van Afriquia. Pas toen de bediende mij aansprak en vroeg hoeveel liters ik wilde, zag ik het logo op zijn kleding. Ik antwoordde hem dat ik niks wilde hebben en vertrok snel”, vertelde M. el M. lachend. In zijn verblijfplaats Tetouan is volgens hem de boycot ook geslaagd.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.