Riffijnse vluchtelingen vrijgelaten na ingreep APDHA (video)

Een groep van bijna 20 Riffijnse migranten zijn gisteren vrijgelaten dankzij de inspanningen van Riffijnse activisten en de Spaanse NGO Asociación Pro Derechos Humanos Andalucía (APDHA).

De Riffijnen waren afgelopen dinsdag vertrokken vanuit Al Hoceima en brachten 36 uur door in de Middellandse Zee. Nadat ze gered werden door de Spaanse kustwacht brachten ze zo’n 48 uur door in het politiebureau van Motril.

Dankzij de inspanningen van APDHA, in de persoon van Sandra Reyes, en Riffijnse activisten werden de migranten vrijgelaten. De groep was enorm blij omdat ze bang waren uitgezet te worden. De Riffijnen zullen binnenkort hun asielaanvraag indienen.

Vandaag werd ook bekend dat een andere groep, bestaande uit 26 Riffijnen, werd vrijgelaten.

De Riffijnse lobbygroep heeft maandenlang gewerkt en verschillende gesprekken gehad met APDHA om aandacht te vragen voor de Riffijnse vluchtelingen die in Spanje aankomen. De Riffijnse asielzoekers klaagden vooral over tolken die bewust belangrijke informatie niet vertaalden waarna zij teruggestuurd werden.

APDHA en FHRO hebben onlangs een manifest opgesteld inzake Arif en de Riffijnen die vluchten voor de Marokkaanse repressie.

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.