Riffijnse VN-diplomaat beschuldigd van spionage op VS in opdracht van Qatar

De in de VS wonende Britse Marokkaan uit Arif, Jamal Benomar, is aangeklaagd voor betrokkenheid bij een Qatarese hack-campagne die meer dan duizend hooggeplaatste figuren trof. De aanklager is Elliot Broidy, een Republikeinse fondsenwerver en supporter van Donald Trump, wiens e-mail ook werd gehackt.

De voormalige VN-diplomaat Jamal Benomar, die 25 jaar VN-carrière had en laatst diende als speciaal adviseur van Ban Ki-Moon voor conflictpreventie, zou zich bevinden in Rabat voor ontmoetingen met hooggeplaatste Marokkaanse functionarissen. World Net Daily zegt hierover: ”Benomar, die acht jaar als politieke gevangene doorbracht in Marokko, lijkt zich te verzoenen met zijn geboorteland nu hij geconfronteerd wordt met een rechtszaak waarin hij beschuldigd wordt van het orkestreren van de Qatarese verspreiding van gestolen e-mails naar media”.

De verzoening tussen Jamal Benomar en Rabat is opmerkelijk te noemen. De Riffijn, geboren te Nador, werd in 1976 opgepakt, gemarteld en jarenlang achter de tralies gezet voor zijn activisme. Onder internationale druk werd Jamal in 1983 vrijgelaten om weer opgepakt te worden in 1984. Benomar ontvluchtte in datzelfde jaar Marokko aan boord van een bootje richting Spanje.

Sinds zijn vertrek keerde Jamal Benomar niet meer terug naar Marokko, ook niet na het overlijden van Hassan II. In 2005 was zijn eerste bezoek aan Marokko na de dood van zijn moeder. Nadat hij werd overgehaald door zijn mede-activisten in de jaren tachtig, die inmiddels handlangers zijn geworden van het regime, keerde Jamal terug om zijn moeder te begraven.

In de luchthaven van Tanger werd hij verwelkomd door o.a. Ilyas El Omari. De kinderen van Jamal, die tot dan toe enkel de Britse nationaliteit hadden, kregen Marokkaanse paspoorten overhandigd. Na de begrafenis van zijn moeder had Jamal een ontmoeting met handlangers van het regime, die ooit ‘radicale linkse activisten’ waren, in een villa van Fouad Ali Al-Himma. Sinds 2005 begon Jamal Benomar het koninkrijk van Mohamed 6 vaker te bezoeken.

Marokko heeft eind september Jamal Benomar tot haar diplomatieke missie in de VN toegevoegd om hem diplomatische onschendbaarheid te geven, in de hoop dat zijn vervolging hiermee stopt. Amerikaanse media hebben ook gemeld dat Jamal Benomar ‘advies gaf aan Qatar’ in opdracht van Marokko.

Deze twee zaken kunnen Rabat in de problemen brengen met de rest van de Golfstaten, als duidelijk wordt dat het regime de kant van Qatar kiest. Vooral omdat deze actie bondgenoten van Saoedi-Arabië in de VS trof, van Syrische mensenrechtenactivisten tot een Egyptische voetbalspeler.
Rabat kan hiermee miljarden ‘donaties’ uit Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten missen. Geld dat het regime hard nodig heeft om de ontevredenheid van het volk te sussen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.