Rioolwater dreigt drinkwater Al Hoceima te vervuilen

In het laatste rapport van de Marokkaanse Rekenkamer staat dat verschillende aangekondigde projecten in de provincie Al Hoceima niet zijn gerealiseerd.

Een van deze projecten is de bouw van een rioolwaterzuiveringsinstallatie ter waarde van 15 miljoen dirham (+/- 1.3 miljoen euro) in het dorp Mnoud. Het project werd in 2009 aangekondigd door Mohamed VI en in 2012 had het af moeten zijn, aldus Dalil Rif.

Het project had uitgevoerd moeten worden door de overheidsinstelling ‘Agence de développement du Nord’ (APDN). De instelling krijgt geregeld subsidies van de Europese Unie om het ‘Noorden’ te ontwikkelen. Geld voor het project in Mnoud was er echter niet, tien jaar nadat Mohamed VI het aankondigde is nog helemaal niks gedaan.

Het rapport waarschuwt dat het uitblijven van een rioolwaterzuiveringsinstallatie in Mnoud de El Khattabi dam in Ait Bouayach met vervuiling bedreigt. Het dorp Mnoud grenst aan de dam vanuit het zuiden. Het rioolwater van Mnoud en andere dorpen wordt zonder behandeling geloosd in de Noukour dat uitmondt in de El Khattabi dam.

Deze dam, die met problemen kampt als slib, is de belangrijkste bron van drinkwater voor de provincie Al Hoceima, met name de steden Al Hoceima, Imzouren en Ait Bouayach.

In 2009 kondigde Mohamed VI verschillende projecten aan in de provincie Al Hoceima. De staatsmedia gebruikte dat voor propaganda en sprak over ”de vooruitgang” in de provincie dat sinds de Marokkaanse massamoord van 1959 gemilitariseerd is. Tien jaar na deze propaganda zegt de Marokkaanse Rekenkamer dat vele projecten nooit het licht hebben gezien.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.