Romain Molina: Lekjaa doet wat hij wil binnen uiterst corrupt CAF

De Franse sportjournalist Romain Molina, bekend van het onthullen van schandalen rondom atleten, zei deze week dat de Afrikaanse voetbalbond (CAF) uiterst corrupt is.

Molina, die meerdere boeken schreef over sport, verklaarde dat het Allawitisch koninkrijk ”kan doen wat het wil en dat Faouzi Lekjaa, voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, onderminister belast met de begroting en lid van de FIFA-raad, een enorme invloed heeft in CAF”.

De Franse journalist zei dat de omvang van de corruptie in het Afrikaanse voetbal een ongekend hoogtepunt heeft bereikt.

“Er worden enorme steekpenningen betaald aan scheidsrechters in Afrika om de resultaten van wedstrijden te bepalen. In Afrika worden de meeste voorzitters van federaties betaald met prostituees of studieberuzen voor hun kinderen in andere landen, die invloedrijk en modern zijn. De mate van corruptie kan je niet eens voorstellen”, zei Romain Molina.

De Fransman zei dat de aanvoerder van het Botswaanse nationale elftal U17 ouder is dan twintig jaar. Volgens Molina speelt hij met de identiteit van een andere overleden persoon. De journalist vindt het vreemd dat hij nog steeds speelt en dat de CAF niet ingrijpt.

Het is niet de eerste keer dat Faouzi Lekjaa genoemd wordt in dossiers die te maken hebben met omkopingen en corruptie. De voormalige international Youssef Rossi verklaarde in 2018 dat Lekjaa belastinggeld had verduisterd en doorgesluisd naar zijn persoonlijke bankrekeningen in Zwitserland.

Rossi zegt documenten in het bezit te hebben die dat bevestigen. De ex-international gaf ook aan over bewijzen te beschikken, die aantonen dat Lekjaa en zijn compagnons hem met de dood zouden hebben bedreigd. Rossi diende een klacht in, maar dat werd geweigerd. Als wraakactie werd hij zelf door Faouzi Lekjaa aangeklaagd. Rossi is tot twee maanden gevangenisstraf en 600.000 dirham boete veroordeeld. Tijdens zijn verdediging in de rechtbank zei Rossi dat de Marokkaanse voetbalbond 460 miljoen euro in vier jaar tijd heeft uitgegeven om te pronken met deelname aan het WK 2018.

Lekjaa probeert ook Nederlandse talenten uit te lokken met smeergeld, hotels aan de kust en privileges voor de hele familie. Mohamed Ihattaren was een van de spelers die benaderd werden maar hij heeft afgedankt. Arif News beschikt over informatie van een andere speler die wel overgehaald werd. Hij kreeg 400.000 euro in ruil voor het kiezen voor het Marokkaans elftal.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.