RSF rangschikt Marokko als 135e op ‘World Press Freedom Index’

De internationale organisatie Reporters without Borders (RSF) rangschikte Marokko 135e van de 180 landen in jaarlijkse rapport over persvrijheid. Marokko scoorde 44.98 (op een schaal waarbij 0 de beste is en 100 de slechtste), vergeleken met 43.13 in het rapport van 2018. Dit cijfer bevestigt dat het steeds slechter gaat met de persvrijheid in dit land.

RSF beschreef Marokko als een zeer moeilijk land om journalistiek te beoefenen. De journalisten hebben vooral last van gerechtelijke intimidatie.

In dit kader meldde het rapport dat acht (burger)journalisten vast zitten in Marokko. Deze journalisten zitten allemaal vast voor hun berichtgeving over de Riffijnse volksbeweging, zes ervan zijn Riffijnen. De namen van de slachtoffers van de gerechtelijke intimidatie van de Marokkaanse staat zijn: Rabie Ablak (5 jaar celstraf), Hossein El Idrissi (5 jaar celstraf), Abdelali Houdoe (5 jaar celstraf), Jawad El Sabiri (2 jaar celstraf), Fouad Assaidi (3 jaar celstraf), Mohamed El Asrihi (5 jaar celstraf), Hamid El Hamdaoui (3 jaar celstraf) en Abdelkabir Al Hor (4 jaar celstraf).

Het rapport dat gisteren werd uitgebracht meet de mate van veiligheid van journalisten en baseert zich op onder meer de volgende zaken: pluralisme, media-onafhankelijkheid, zelfcensuur, de wetten, transparantie en de kwaliteit van de infrastructuur die de productie van nieuws en informatie ondersteunt.

De Marokkaanse minister van Cultuur en Communicatie verwierp het rapport van 2018 van RSF als “bevooroordeeld” en “onnauwkeurig”, met het argument dat Marokko “een sfeer van vrijheid en onafhankelijkheid geniet, zonder enige directe of indirecte censuur”.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.