RSF vraagt de VN Marokko te veroordelen voor gebruik seksuele aanklachten tegen journalisten

Na de verschijning van de Marokkaanse journalist Omar Radi voor de rechtbank op beschuldiging van verkrachting, dringt Reporters Without Borders (RSF) er bij de Verenigde Naties op aan publiekelijk stelling te nemen tegen het misbruik van seksuele aanklachten tegen journalisten door de Marokkaanse autoriteiten in een poging hen het zwijgen op te leggen.

RSF heeft gisteren een dringende oproep gedaan aan de speciale VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen, Dubravka Šimonovic, met het verzoek om een ​​openbare veroordeling uit te spreken over het misbruik van seksuele aanklachten tegen journalisten die kritiek hebben op de Marokkaanse autoriteiten.

RSF benadrukt dat beschuldigingen van verkrachting of aanranding grond onderzocht moeten worden. De organisatie zegt echter dat het over een lange lijst beschikt van elementen die twijfel doen rijzen over de geloofwaardigheid van deze beschuldigingen in sommige gevallen. RSF zegt dat haar oproep aan de Verenigde naties gesteund wordt door Marokkaanse feministische organisaties.

“Een kritische stem beschuldigen van verkrachting is een bekende praktijk van de Marokkaanse inlichtingendienst”, zegt Paul Coppin, het hoofd van de juridische eenheid van RSF. “De methode, die journalisten in diskrediet brengt en aanhangers afschrikt, lijkt te zijn toegepast in de zaak van Omar Radi en in andere recente zaken waarbij journalisten betrokken waren.
‘Dergelijke methoden neutraliseren kritische journalisten maar verzwakken ook de strijd voor vrouwenrechten. Daarom doet RSF een dringend beroep op de speciale VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen om dit gevaarlijke misbruik van beschuldigingen van verkrachting te veroordelen’, staat er te lezen in de brief van RSF aan de VN.

RSF schrijft ook dat de 34-jarige Radi al meer dan 10 jaar onderzoek doet naar gevoelige onderwerpen, waardoor hij het doelwit is van gerechtelijke intimidatie. Twee dagen nadat Amnesty International een rapport publiceerde waarin stond dat zijn telefoon was afgeluisterd door de autoriteiten met behulp van geavanceerde spyware, werd Radi officieel beschuldigd van ‘het ontvangen van geld uit het buitenland’ in verband met ‘inlichtingendiensten’.

De klacht van RSF bij de VN heeft steun gekregen van verschillende Marokkaanse feministische organisaties die hun twijfels hebben geuit over de beschuldigingen tegen Omar Radi en andere journalisten die de afgelopen jaren te maken hebben gehad met seksuele aanklachten.
Verschillende vooraanstaande feministen hebben RSF verteld dat ze de stap steunen, waaronder Khadija Ryadi, het voormalige hoofd van de Marokkaanse Mensenrechtenvereniging (AMDH) en coördinator van het Omar Radi-ondersteuningscomité. In een rapport dat ter ondersteuning van de oproep van RSF aan de VN, verwijst ze naar nieuwe intimidatiemethoden die onlangs in Marokko zijn verschenen: ‘ze hebben betrekking op moraliteit, in het bijzonder beschuldigingen van aanranding, mensenhandel, overspel, illegale abortus en buitenechtelijke seks , wat volgens de Marokkaanse wet verboden is.’

Volgens waarnemers worden dergelijke beschuldigingen over het algemeen gevolgd door lastercampagnes die georganiseerd worden door media die dicht bij het regime staan, “dat is waar de autoriteiten echt naar streven, de betrokken persoon ruïneren, hen symbolisch doden door hun invloed in de samenleving te vernietigen” , zei Ryadi.

Marokko staat op de 133e plaats op de World Press Freedom Index 2020 die RSF heeft gepubliceerd en 180 landen bevat.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.