Ruim 5.000 Marokkaanse kinderen zonder verblijfsdocumenten in Spanje

Volgens officiële Spaanse cijfers leven er 7.145 niet-begeleide minderjarige immigranten in het land, 70% daarvan komen uit Marokko. Het werkelijke aantal is groter omdat vele kinderen niet geregistreerd zijn.

De overgrote meerderheid van deze kinderen leven in Andalucië, Catalonië, Ceuta en Melilla. De kinderen leven hier in overbevolkte centra. In Andalucië huisvest een opvangcentrum dat bedoeld was voor 24 kinderen maar liefst 218! Door de overbevolking vluchten honderden kinderen deze centra om op straat te belanden.

De lievelingsbestemming van deze kinderen in Spanje is Baskenland en Catalonië. De regels in deze autonome provincies maken het makkelijker voor de kinderen om verblijfsdocumenten te verkrijgen wanneer ze meerderjarig worden.

Om ”het Europese paradijs” te bereiken nemen de kinderen grote risico’s. Velen komen de Spaanse steden Melilla en Ceuta in door zich te verstoppen onder vrachtwagens, of in auto’s in speciale plekken die gemaakt zijn door de mensensmokkelaars. De gevaarlijkste manier is de overtocht maken in kleine bootjes samen met meerderjarigen.

Het aantal geregistreerde niet-begeleide kinderen zonder verblijfsdocumenten stijgt enorm. In 2016 ging het nog om 4.000, vandaag is het over de 7.000 en het blijft groeien.

 

Zie ook:  Kinderen komen Melilla in via de riolering

 

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.