’s Werelds oudste juwelen ontdekt in Mogador

Archelogen hebben de vroegste bekende sieraad ter wereld gevonden in een grot in de buurt van Mogador (Essaouira). Het artefact zou 150.000 jaar oud zijn en werd waarschijnlijk gebruikt als oorbel of hanger.

Tussen 2014 en 2018 werden 33 schelpkralen opgegraven in de grot Bizmoune, 16 km van Mogador.
De kralen dateren tussen 142.000 en 150.000 jaar geleden en werden gevonden door een internationaal team uit onder meer Frankrijk, VS, Duitsland en Spanje.

Hoofdauteur, Steven L. Kuhn, zei dat dit het vroegst bekende bewijs is van een vorm van non-verbale menselijke communicatie.

Dit suggereert dat het menselijk gedrag om dingen over zichzelf te zeggen door middel van sieraden en andere versieringen, veel eerder begon dan eerder werd gedacht.

Ze waren waarschijnlijk een deel van de manier waarop mensen hun identiteit uitten met hun kleding. ‘Ze laten zien dat het zelfs honderdduizenden jaren geleden aanwezig was, en dat mensen geïnteresseerd waren in communicatie met grotere groepen mensen dan hun directe vrienden en familie’, voegde Kuhn toe.

De kralen die werden ontdekt werden gemaakt van zeeslakkenhuizen en elk ongeveer een centimeter lang. Gaten in het midden van de kralen, evenals andere markeringen van slijtage, geven aan dat ze aan touwtjes of kleding werden opgehangen, zei Kuhn.

Oude kralen uit Noord-Afrika worden geassocieerd met het Atérien. Een Middle Stone Age-industrie in Noord-Afrika die duurde van 145.000 tot 35.000 geleden. De vroegste Atérien artefacten werden gevonden in Ifri n’Ammar in de Riffijnse provincie Nador.

De kralen dienen als potentiële aanwijzingen voor antropologen die de evolutie van menselijke cognitie en communicatie bestuderen.

Onderzoekers zijn al lang geïnteresseerd in wanneer taal verscheen. Maar er waren geen materiële gegevens over taal tot slechts een paar duizend jaar geleden, toen mensen dingen begonnen op te schrijven.

De kralen zijn volgens Kuhn een versteende vorm van basiscommunicatie, eraan toevoegend dat hoewel we niet weten wat ze betekenen, het duidelijk symbolische objecten zijn die zijn ingezet op een manier waarop andere mensen ze kunnen zien.

In veel opzichten roepen de kralen meer vragen op dan ze beantwoorden. Kuhn zei dat hij en zijn collega’s nu geïnteresseerd zijn in het leren waarom het Ateriaanse volk de behoefte voelde om de kralen te maken toen ze dat deden.

Een mogelijke verklaring die het team onderzoekt is dat de makers misschien clans of andere loyaliteiten hebben ontwikkeld om beperkte middelen te beschermen. De kralen werden misschien gebruikt om hun etniciteit of andere identiteit uit te drukken om te laten zien dat ze in een bepaald gebied thuishoorden.

Deze verklaring is de huidige Imazighen niet vreemd. De vrouwen dragen tatoeages die uniek zijn aan hun stam. Bij de mannen was het hun kapsel waaraan ze herkend werden tot welke stam ze behoorden.

Lees ook: 12.000 jaar oude rotstekeningen ontdekt in Berkane

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.