Said C. mag niet worden uitgeleverd aan Marokko

De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat het besluit van de rechtbank van Breda terecht was. De rechtbank in Breda had eerder verklaard dat de uitlevering van Said C. aan Marokko ontoelaatbaar is, aldus BN DeStem.

Rabat beschuldigt de Riffijnse Nederlander van internationale drugshandel en financiering van de protesten in Arif. De rechtbank oordeelde dat de kans groot is dat de Riffijn geen eerlijk proces gaat krijgen in Marokko.

Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en tekende beroep in cassatie aan bij de Hoge Raad. De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad de beslissing van de Bredase rechter terug te draaien, maar de raad legde dat advies naast zich en besloot vandaag om de Riffijn niet uit te leveren.

Het besluit van de Nederlandse Hoge Raad is een klap in het gezicht van Rabat. Eerder had het regime haar ambassadeur in Nederland teruggeroepen om druk uit te oefenen in deze zaak. Maar de druk was tevergeefs en het imago van ‘de uitzondering in de regio’ waarin Rabat gigantische bedragen heeft geïnvesteerd lijkt snel af te brokkelen in Europa, met name in Nederland.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.