Said en Mohamed Diba betrokken bij geweld tegen activisten in Utrecht

Gisteren werden Riffijnse activisten aangevallen door een groep mannen die uit het Marokkaanse consulaat in Utrecht kwam. De activisten waren bezig met een sit-in om onder meer aandacht te vragen voor de Riffijnse politieke gevangenen in de verschillende Marokkaanse gevangenissen.

Bij de aanval hebben minstens twee activisten te maken gehad met geweld. Het gaat om de Utrechter Karim Amnos die aangevallen werd door een monarchist met de naam Said. Activiste Karima Harraz werd tegen de grond geduwd.

Sinds de aanval kregen wij een stroom aan berichten met informatie over een paar van de aanvallers. De monarchist die met geweld begon heet Said bij zijn voornaam. De man staat bekend als een illegale autohandelaar, aldus de verschillende berichten die wij ontvingen. Nadat zijn foto viraal ging op sociale media werd hij erop aangesproken door een groep Riffijnen uit Den Haag. Said gaf toe dat hij als beveiliger werkt bij het consulaat en dat hij geen huurling is.

Op de beelden verscheen ook Mohamed Diba, vader van profvoetballer Anouar Diba, en een fanatieke aanhanger van het Marokkaanse regime. Mohamed Diba is een vaste gast bij het Marokkaanse consulaat in Utrecht. Hij was ook bekend bij de activisten vanaf de eerste dagen na de moord op Mohsin Fikri. Mohamed Diba begon tevergeefs met een intensieve campagne om te voorkomen dat solidariteit met Mohsin Fikri Nederland bereikte en organiseerde verschillende bijeenkomsten om de Riffijnse volksbeweging te demoniseren.

De aanwezigheid van deze groep aanhangers van het regime in het consulaat roept vragen op bij vele activisten. Sommigen gaan ervan uit dat de aanval gepland was en dat het consulaat haar handlangers daarvoor verzamelde.

 

Mohamed Diba praat in dit interview over de activiteiten van zijn vereniging en geeft toe dat de meeste activiteiten, waaronder de viering van de Marokkaanse nationale feestdagen, ‘in samenwerking’ is met het Marokkaanse consulaat en ministeries.